KDV İstisnası Nedir? Kimler Yararlanabilir?

2024-05-23T09:51:33

İşletmeler için kritik konu olan katma değer vergisi ödemeleri, işletmelerin muafiyet belgesi alarak veya istisna uygulanan ürün ve hizmetleri satarak maaliyet açısından avantaja çevirilebilir.Bu avantaja sahip olmak isteyen işletmeler, kdv mufiyet belgesini edinmeli,istenen şartlara uygunluk göstermelidir. Kdv muafiyetiyle ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar yazımızda,sizin için derledik.

KDV ülkemizde genellikle tüm mal ve hizmetler için devlet tarafından tahsil edilmesi gereken bir vergi türüdür.İşletmeler bu verginin bildirilmesinde ve aktarılması işlemlerinde ince eleyip sık dokurlar ancak bazı durumlarda bu vergiden muaf olabilirler.

KDV İstisnası Nedir?

Belirli faaliyet gruplarında olan işletmeler, ürün ve hizmetleri kamu tarafından alınan katma değer vergisini vermezler. Neredeyse tüm tüketiciler ve işletmeciler KDV ödemek zorundadır. Ancak  vergilendirmenin istisna kapsamına girdiği iş, ürün veya hizmetler için KDV istisnası veya muafiyeti kanunu uygulanır.  

Kimler Yararlanabilir?

Vergilendirmede istisna kapsamına giren bazı iş,ürün veya hizmetleri sağlayan işletmeler bu kanundan yararlanabilir.Bazı dernek, vakıf, iş ortaklıkları, belediye ve meslek kuruluşlarına ait üretim kategorileri de KDV ödemelerinden muaftır. 

Muafiyet kısmında belirtilmeyen kuruluşlar da eğer bir takım şartları yerine getirirlerse veya bazı belgelere sahip olurlar ise bu muafiyetten yararlanabilirler.Bu belgelerin başında teşvik belgesi gelir.  İşletmeler teşvik belgesi ile GİB online adresinden başvuruda bulunarak, kanunen belirtilen sektörler için KDV muafiyeti talebinde bulunabilir.    KDV muafiyetinde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, başvuruları sonrası kendileri için düzenlenen belgeyi almaya hak kazanabilirler.

e-Fatura programı Logo İşbaşı ile kime ne ödenecek kimden ne alınacak gibi soruların cevabını düşünmezsiniz! Cari hesap takibiyle tahsilat ve ödemeleriniz zamanında gerçekleşir, takibi kolaylaşır! Siz de 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Tam İstisna Nedir?

Kdv istisna uygulaması eğer işletmenin araç gereç ve teçhizatını da kapsıyor ise buna tam istisna denir.İşletmeler sektörel olarak veya kuruluş için kullandıkları ve aldıkları teknik ekipmanları için KDV ödemezler. Tam istisnasan yararlanabilmek için teşvik belgesi alınması gerekir. Satışa sunulan mal ve hizmetler ve teçhizatlar için KDV beyanında bulunmaz ve tam istisna kapsamında değerlendirilir.

 KDV ödemeleri sırasında muafiyetten yararlanacak olan malın teslimi için baz alınan, ancak öncesinde farklı sebeplerle ödenen KDV’lerin de indirim sayıldığı durumlar tam istisna kabul edilir. İşletmeler daha önce yaptıkları KDV ödemeleri için tam istisna kapsamında indirim talep edebilir. KDV’lerin indirim kabul edilmesi için mal veya hizmetin kanunla belirtilen alt başlıklarda  belirtilmesi gerekir. Hizmet ifaları ya da mal teslimleri sırasında KDV muafiyeti uygulanmakla beraber, önceki ifa ve teslimler için de işletme indirim talep edebilir.  

Kısmi İstisna Nedir?

KDV istisnasından yararlanan işletmelerin teknik teçhizat ve gereç alımları için KDV ödeme ile mükelleftirler. Ancak sattıkları mal ve hizmet için KDV ödemeleri gerekmez.Sadece aldıkları Teknik araç ve gereçlerin KDV ödemelerini düşüş gösteremezler. Buna kısmi istisna denir.İşletmeler yasal yolla belirlenen ürünlerin ve hizmetlerin satışıyla alakalı Kdv yi ödeme yükümlülüğü yokken satın aldıkları araçlar için Kdv lerini öderler.

Binlerce işletme sahibinin cari hesap takibi , satış takibi için kullandığı online ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı siz de 14 gün boyunca deneyebilir ve memnun kalırsanız uygun paketlerinnden birini tercih ederek internet erişimi olan her yerden gelir gider takibinizi gerçekleştirebilirsiniz

KDV İstisna Belgesi Alma Koşulları Nelerdir?

KDV muafiyetinden yararlanan kuruluş ve işletmelerin KDV istisna yazısına ihtiyaç duyduğunda ,internet vergi dairesi üzerinden işletme sicil numarası ve şifre ile giriş yaparak istisna yazılarına erişim sağlayabilir.

 Başvuru yapmak isteyen işletme ve kuruluşların 3065 sayılı kanunda belirlenen KDV muafiyeti şartlarını sağlaması gerekir. 

KDV İstisna Yazısı Nasıl Alınır?

Kdv istisna belgesini almak isteyen kısmi veya tam istisnadan yararlanmak isteyen işletmeler aşağıdaki adımları takip etmelidir.

  • Elektronik Tebligat ve Uzlaşma Yönetim Sistemi’nden teşvik belgesi başvurusu yapma
  • Sistem üzerinden istenen dosya yüklemelerini tamamlama 
  • ETUYS teşvik belgesi onayı alma 
  • Edinilen teşvik belgesini müşavir yoluyla ya da bizzat GİB internet sitesine yükleme
  • GİB internet sitesine belge yükledikten sonra 9/A bölümünden talep oluşturma
  • Makine ve Teçhizatlar için KDV istisna belgesi talep etme 

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

KDV Hesabı Nasıl Yapılır?

KDV İadelerinde Ödeme Sürecinin Hızlandırılması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

KDV Beyannamesi Nedir? Nasıl Düzenlenir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez