Adat Nedir? Nasıl Hesaplanır?

2024-07-02T14:09:42

Muhasebe alanında kullanılan birçok farklı terim bulunur. Bu terimlerin temel amacı süreçlerin daha sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesini sağlamaktır. Birden fazla ortağın bulunduğu oluşumlarda gelir dengesini sağlayabilmek için kullanılan terimler arasında adat da yer alır. Adat temel olarak işletme kasasında ihtiyaç fazlası durumda bulunan paranın faizinin ödenmesi anlamına gelir. Birçok kişi adat nedir sorusuna cevap arar.

Zira geniş çaplı işlem ölçeğine sahip olan oluşumlarda yönetimin doğru şekilde ilerleyebilmesi, ortaklıkların düzenlenmesi meşakkatli olabilir. Birden fazla ortağın bulunduğu oluşumlarda ortaklar arasında tutarlı bir paylaşım yapmak karmaşık bir hâl alabilir. Aynı zamanda ortaklardan bir ya da birden fazlasının işletme kasasından haksız kazanç elde etmesi ve ortaklar arasındaki eşitliği bozmasını önlemek de oldukça zorlayıcı olabilir. Bu durumların hepsinde adat hesaplaması yapılarak gelir-gider kalemleri dengelenebilir. Ortaklar arasında eşitlik sağlanabilir ve yasal olarak ödenmesi gereken faiz tutarı ortaya çıkarılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Adat Nedir?

Adat kavramının ne anlama geldiği, adatlandırma işleminin ne işe yaradığı merak edilen konular arasında yer alır. Adat muhasebe alanında kullanılan yüzlerce terimden biri olarak öne çıkar. Adat bir işletmenin kasasında bulunan ihtiyaç fazlası para için ödenen faize verilen isimdir. İşletmeler kasalarında çeşitli gider kalemleri için farklı miktarlarda para bulundurur. Bu paranın temel amacı işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak ve iş süreçlerini uygun bir şekilde ilerletmektir.

Fakat bazı durumlarda kasada işletmenin ihtiyaç duyduğundan daha fazla para bulunabilir. Bu durumda işletmenin birden fazla bulunan ortakları arasında eşitsizlik ortaya çıkabilir. Zira ortaklardan birisi kasada bulunan ihtiyaç fazlası para ile iş süreçlerinden bağımsız, gereksiz ya da şahsi bir harcama yapabilir. Bu harcamalar ortakların eşitsiz bir iş süreci içerisinde yer almasına yol açar.

Şahsi harcamalar gibi düzensiz işlemlerin önlenebilmesi için adatlandırma işlemi yapılır. Adatlandırma işleminde işletmenin kasasında bulunan fakat işletmenin ihtiyaç duymadığı fazla para üzerinden faiz alınır. Bununla birlikte işletmeler kasalarında ihtiyaç fazlası para bulundurmamalı, ihtiyaç fazlası parayı işletme yararına kullanmalı ya da farklı bir değer türünde muhafaza etmelidir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e-fatura ve e-arşiv fatura için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Adat Nasıl Hesaplanır?

Adat nasıl hesaplanır sorusuna birçok kişi cevap arar. Birden fazla ortağı bulunan oluşumlarda eşit bir dağılım olması için kritik önem arz eden adat hesaplaması ihtiyaç fazlası paranın ne kadar olduğuna, kaç gün kasada durduğuna ve faiz dilimine göre değişiklik gösterir. En temel anlatımı ile tutarlı bir adat hesaplaması yapabilmek için ilk etapta işletmenin kasasında bulundurması gereken miktar belirlenmelidir.

Bu miktar ticari teamül esaslarına göre belirlenebilir. Sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ticari dönemler içerisinde esas alınmak üzere belirlenen faiz oranı ele alınmalıdır. Bu iki veri eşliğinde ihtiyaç fazlası paranın kasada bulunduğu gün sayısı ihtiyaç fazlası para miktarı ile çarpılır. Sonrasında bu tutar merkez bankasının belirlediği adat faiz tutarı ile çarpılır. Elde edilen sonuç 36.000’e bölünür. Son olarak elde edilen tutara %20 KDV eklenir. Böylece işletmenin ödemesi gereken adat faiz tutarı elde edilebilir. Örnek bir adat faizi hesaplaması şu şekilde ilerler:

İşletme kasasında bulunan para: 128.000 TL

İşletmenin ihtiyaç duyduğu para: 70.000 TL

İhtiyaç fazlası paranın kasada durduğu gün sayısı: 3

İşletmenin kasada bulundurduğu ihtiyaç fazlası para: 58.000 TL

Faiz yüzdelik dilimi: %10

Bu veriler ışığında adatlandırma hesaplaması şu şekilde ilerler:

3 x 58.000 = 174.000

174.000 / 36.000 = 4,8333

4,8333 + %20 KDV = 5,703

Adat faiz tutarı 5,703

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Müşteri Takip Programı Nedir?

e-Adisyon Nedir? Nasıl Düzenlenir?

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme) Nedir? Neden Önemlidir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez