UFRS (IFRS) Nedir?

2024-03-12T08:55:44

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) Avrupa Birliği tarafından belirlenmiş olan bir standartlar bütünüdür. Günümüzde birçok ülke UFRS standartlarını kullanır. UFRS 2005 yılında Avrupa Birliği tarafından zorunluluk haline getirilmiştir. UFRS nedir konusu sıklıkla merak edilir. UFRS raporlama nedir sorusuna dünyanın her yerindeki yatırımcılar ve analistler tarafından okunabilecek, yorumlanabilecek raporları yazmak şeklinde cevap verilebilir. Bu standartlar temel olarak finansal tablo ve raporların belirli bir çerçeve içerisinde hazırlanmasını şart koşar. UFRS standartları sayesinde birçok ülke aynı raporlama dilini ve tablo şekillendirmelerini kullanır. UFRS standartlarına uygun hareket etmek her iki taraf açısından avantaj sağlar. IFRS (International Financial Reporting Standards) günümüzde 150’den fazla ülkede kullanılır. Türkiye’de ise Sermaye Piyasa Kurulu ve BDDK tarafından oluşturulmuş olan Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) kullanılır. TMS UFRS ile büyük oranda benzerlik taşımaktadır.

UFRS (IFRS) Ne İşe Yarar?

UFRS standartlarının en temel amacı yatırımcı ilişkilerini iyileştirmektir. Birçok ülke aynı anda aynı standartlar ile finansal rapor ve tablo oluşturduğunda yabancı yatırımlar bu rapor ve tabloları kolaylıkla anlayabilmektedir. UFRS raporlama örnekleri dünyanın her yerinden gelen yatırımcılar tarafından kolayca anlaşılabilir ve yorumlanabilir. Günümüzde 150’den fazla ülke tarafından benimsenmiş olan UFRS standartları yatırımcıların yatırım yapmak istedikleri ülkenin dilini bilmeden de raporları analiz ederek aksiyon alabilmelerini sağlar. UFRS standartları avantajları sayesinde günümüzde her türlü rapor ve tabloda sıklıkla kullanılmaktadır. UFRS standartları dışında oluşturulmuş tablo ve raporların analiz edilebilmesi, yorumlanabilmesi için çeviri ve uyarlama süreçlerinden geçirilmesi gerekir.

Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı  ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile sizler de işinizi en iyi şekilde yönetir, rahatınıza bakarsınız! Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışmanlarının ücretsiz desteği ile e Faturaya ve e Arşiv Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 e fatura kontörü kullanımı da hediye!

UFRS Standartları Nelerdir?

Günümüzde Kullanılan UFRS standartları şunlardır:

● IFRS 1 Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Kez Uygulanması

● IFRS 2 Paylaşıma Dayalı Ödeme

● IFRS 3 İşletme Kombinasyonları

● IFRS 5 Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler

● IFRS 6 Maden Kaynaklarının Araştırılması ve Değerlendirilmesi

● IFRS 7 Finansal Enstrümanlar: Açıklamalar

● IFRS 8 Çalışma Bölümleri

● IFRS 9 Finansal Enstrümanlar

● IFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar

● IFRS 11 Ortak Düzenlemeler

● IFRS 12 Diğer Kuruluşlardaki Payların Açıklanması

● IFRS 13 Gerçeğe Uygun Değer Ölçümü

● IFRS 14 Düzenleyici Erteleme Hesapları

● IFRS 15 Müşterilerle Yapılan Sözleşmelerden Elde Edilen Gelir

● IFRS 16 Kiralamalar

● IFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

IFRS Raporlarının İçeriğinde Hangi Bilgiler Yer Alır?

IFRS raporlarının içeriğinde yer alan bilgiler şunlardır:

● Kapsamlı gelir tablosu

● Finansal tabloların açıklamaları

● Dağıtılmamış kârlar tablosu olarak da bilinen öz kaynak değişim tablosu

● Şirketin finansal durumuna dair tablo

● Nakit akışı tablosu

Tüm bunların yanı sıra e-Fatura ve e-Arşiv Fatura  işlemlerinizi tek bir tıkla kolayca halletmek isterseniz, fatura kesme programı Logo İşbaşı’nı tanımanızın tam zamanı! Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı Logo İşbaşı ile ön muhasebenizi kolaylıkla yönetebilirsiniz. Detaylar için bizimle iletişime geçebilir, zamandan ve mekândan bağımsız şekilde fatura kesebilmenin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

UFRS (IFRS) Hangi Ülkelerde Kullanılır?

UFRS raporlama günümüzde 150’den fazla ülkede kullanılır. Avrupa Birliği’nin 2005 yılında zorunlu hale getirdiği Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri US GAAP adındaki kendi standartlarını kullanmaktadır. Aynı şekilde Kanada da Canadian GAAP standartlarını benimsemiştir. Birleşik Krallık ise UK GAAP adındaki standartlar ile rapor tutmaktadır. Türkiye BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından oluşturulan Türkiye Muhasebe Standartları’nı (TMS) kullanmaktadır.

UFRS (IFRS) Kimler Kullanabilir?

Türkiye’de yasal olarak bağımsız denetime tabi olan şirketler UFRS standartlarına bağlı kalmak zorundadır. Bağımsız denetime tabi olmayan şirketler UFRS standartlarını kullanmak zorunda değildir. Fakat bu şirketler istek dahilinde standartlara geçiş yapabilir. BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu hangi oluşumların IFRS kullanması gerektiğini belirtmiştir.

UFRS Denetimi Nedir?

UFRS denetimi bu konuda yetkili firmaların başka bir oluşumun tuttuğu raporların UFRS standartlarına uygunluğunu denetlemesidir. Günümüzde UFRS denetimi yapan birçok firma bulunur. Her ölçekten oluşumlar finansal tablolarının UFRS standartlarına uygun olduğunu tespit etmek için UFRS denetim firmaları ile işbirliği yapar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Şirket Değerlemesi Nasıl Yapılır?

Brüt Kar Nasıl Hesaplanır?

Hizmet Kalitesini Artırmanın Yöntemleri Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez