İşletme Defteri Programı Nedir?

2023-05-25T11:33:35

Vergi Usul Kanunu’nun 176. maddesi uyarınca, geliri belli bir seviyenin altında olan tüm vergi mükellefleri, yani ikinci sınıf tüccarlar, işletme hesabı defteri tutmakla yükümlüdür. Bu defterler, basit usul olarak bilinen tek taraflı kayıt sistemiyle muhasebe işlemlerinin kaydedilmesi için kullanılır.

İşletme defteri, ön muhasebenin bir parçasıdır ve işletme bünyesinde yer alır. Tüm alacak ve borç hesapları ile gelir ve gider kayıtlarının tek bir platform üzerinden takip edilmesini sağlar. İşletmenin mali durumunun önemli bir göstergesi olan işletme defteri, vergi ödemelerinin düzenli şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için tüzel ve gerçek kişiler tarafından zorunlu olarak tutulması gereken bir defterdir. Günümüzde, işletme defteri online ticari programlar aracılığıyla da tutulabilir.

İşletme defteri programı, işletmelerin vergi mevzuatına uygun olarak muhasebe kayıtlarını tutmasını sağlayan bir yazılımdır. Bu programlar, genellikle muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi, defterlerin tutulması, beyannamelerin hazırlanması ve raporların alınması gibi işlemleri yapabilen kapsamlı bir yazılımdır. Bu yazılım sayesinde, işletmelerin muhasebe işlemleri daha verimli ve doğru bir şekilde yapılır.

Siz de on binlerce kullanıcısı olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e-arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibi gibi bir çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile tüm ön muhasebe işlemlerinizi ister webden ister cepten kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İşletme Defteri Programı Neden Kullanılır?

İşletme defteri programları, işletmelerin muhasebe işlemlerini otomatikleştirerek daha hızlı, verimli ve doğru bir şekilde yapmalarını sağladığı için gereklidir. Bu programlar sayesinde, işletmeler gelen ve giden faturaların, tahsilat ve ödemelerin, banka hareketlerinin ve diğer muhasebe işlemlerinin kolayca takibini yapabilirler. Diğer yandan işletme defteri programları sayesinde işletmeler, kayıtlarını daha güvenli bir şekilde saklayabilirler. Fiziksel kayıtların riskleri (yangın, su baskını vb.) göz önüne alındığında, dijital olarak tutulan kayıtların güvenliği çok daha yüksektir. İşletme defteri programları, bu dijital kayıtların düzenli yedeklemelerini de yaparak işletmelerin veri kayıplarını önlemelerine yardımcı olur.

Bunlara ek olarak işletme defteri programları işletmelerin vergi beyannamelerini hazırlamalarına da yardımcı olur. Programlar, işletmelerin gelirlerini ve giderlerini otomatik olarak kategorize ederek, vergi beyannamelerinin hazırlanmasını hızlandırır ve ödemelerin doğru bir şekilde yapılmasını sağlar. Tüm bu nedenlerden dolayı, işletme defteri programları işletmelerin muhasebe işlemlerini kolaylaştıran, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan ve vergi beyannamelerini hazırlamalarına yardımcı olan çok önemli bir araçtır.

Özetlenecek olursa işletme defteri programları, işletmenizin gelir ve gider takibinin dijital olarak tutmanıza olanak tanır. Bu programlar aracılığıyla dönem başı ve sonu envanteri çıkarabilir, hesap özetinizi görüntüleyebilir ve raporlayabilirsiniz. Ayrıca KDV hesaplaması yapabilir, fiş ve fatura kaydedebilir ve bu kayıtların hangi gelir ve gider kalemleriyle ilgili olduğunu belirtebilirsiniz. Girdiğiniz bilgileri saklayabilir, düzenleyebilir ve silebilirsiniz. Sabit kıymet bilgileriyle ilgili olarak amortisman takibi yapabilirsiniz ve işletmenizin gelir ve giderlerine dair raporlar alabilirsiniz. Bu sayede işletme defterinizi kolayca yönetebilir ve vergi ödemelerinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan her 10 kişiden 9’unun memnun kaldığı ön muhasebe programı Logo İşbaşı’ndan işlerinizi kolaylaştıracak ücretsiz bir özellik daha; akıllı fiş okuma! Ücretsiz Fiş Okuma Programıyla fişlerinizin fotoğrafını çekerek otomatik masraf kaydına dönüştürebilirsiniz, hemen ücretsiz deneyin!

İşletme Defteri Programı Nasıl Kullanılır?

İşletme defteri programları, genellikle online olarak kullanılabilen yazılımlardır. Bu programları kullanmak için öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekir. Hesap oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra, programın arayüzüne erişebilirsiniz.

Programın arayüzünde genellikle birçok farklı seçenek bulunur. Bu seçenekler arasında alacak ve borç kayıtları, gider ve gelirlerin kaydedilmesi, fatura düzenleme gibi işlemler yer alabilir. Bu seçeneklerden hangisini kullanmak istediğinize karar verdikten sonra, ilgili bölüme girerek kayıt işlemine başlayabilirsiniz. Örneğin, alacak ve borç kayıtlarınızı kaydetmek için, müşteri ve tedarikçilerinizin isimlerini, işlemlerin tarihini ve tutarını girmeniz gerekiyor. Bu işlemler sırasında program genellikle size bir hesap numarası veya kodu da verir. Bu sayede ilgili işlemi daha kolay takip edebilirsiniz.

Gider ve gelirlerin kaydedilmesi için de benzer bir süreç izlenir. İlgili bölüme tarih, açıklama ve tutar bilgilerini girerek kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz. Fatura düzenleme işlemleri ise, genellikle programın daha gelişmiş versiyonlarında yer alır. Bu bölümde müşteri ve tedarikçilerinize fatura düzenleyebilir, ödeme durumlarını takip edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır?
Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez