Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Nereden Alınır?

2022-07-27T12:12:51

Birçok resmi işlemde talep edilen ‘Vergi Borcu Yoktur Yazısı’ mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine borcu olup olmadığını gösterir. Bu belge sayesinde mükellefler borçlu olmadıklarını kanıtlayabilir ve işlemlerin kısa sürede tamamlanmasını mümkün kılabilir.

Vergi ve Vergi Borcu Nedir?

Vergi devlet tarafından vatandaşlara sunulan kamusal hizmetlerin finanse edilmesi için zorunlu olarak vatandaşlardan alınan ödemeye verilen isimdir. Birçok farklı vergi türü bulunur ve vergiyi ödemesi gereken kişiye mükellef adı verilir. Mükellef olmanın da birden fazla şartı bulunur. Vergi kapsama alanında olan mükellefin ödeme yapmaması vergi borcunu oluşturur. Vergi borçları kimi durumlarda faize tabi tutulabilir.

Vergi Borcu Nereden Öğrenilir?

Vergi borcunu öğrenmek isteyen mükellef bağlı olduğu vergi dairesine gidebilir. Aynı zamanda internet üzerinden de vergi borcu öğrenilebilir. Mükellefler İnteraktif Vergi Dairesi web sitesine bilgileri ile giriş yaparak vergi borçlarını ve buna ilişkin birçok detayı görüntüleyebilir.

Vergi Borcu Nereden Ödenir?

Mükellefler vergi borçlarını bağlı oldukları vergi dairesine ödemelidir. Günümüzde bazı vergi borçları kredi kartı ile internet üzerinden de ödenebilir.

Hangi Vergi Borcu Türleri Kredi Kartı ile Ödenebilir?

Şu vergiler internet üzerinden kredi kartı ile ödenebilir:

● Kurumlar vergisi

● Damga vergisi

● Veraset ve intikal vergisi

● Motorlu taşıtlar vergisi

● Kira vb. kazançlardan doğan gelir vergisi

● Kurumlar vergisi stopajı

● Hasılat esaslı Katma Değer Vergisi

● Gelir vergisi stopajı

● Zirai kazanç gelir vergisi

● Basit usulde ticari kazanç vergisi

● Gelir geçici vergisi

● Gelir vergisi

● KDV tevkifatı

● Kurum geçici vergi

● Kurumlar vergisi

● Gerçek usulde KDV

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir?

Vergi borcu yoktur yazısı mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine herhangi bir borcu olmadığını gösteren resmi nitelikte belgedir. Birçok resmi kurumda işlemler sırasında talep edilen belgeler arasında yer alır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nereden Alınır?

Vergi borcu yoktur yazısı mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinden ve internet üzerinden alınabilir. Başvuru dilekçe ile yapılmalıdır. Vergi Borcu Yoktur Yazısı Dilekçe Örneği Aşağıdaki boş alanlar doldurularak vergi dairesine teslim edilir ve vergi borcu yoktur yazısı alınır:

……………………. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE, Dairenizin …………. T.C. Kimlik Numaralı Gelir Vergisi mükellefiyim. ……………………………………….. Kurumuna ibraz edilmek üzere Vergi Dairenize borcumun olmadığına dair yazının hazırlanarak tarafıma verilmesini talep ediyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Adı Soyadı

İmza

Adres :

İş Tel. :

Cep Tel. :

E-posta Adresi :

İnternetten Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

Mükellefler İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de vergi borcu yoktur yazısı alabilir. Bu web sitesine girildiğinde vergi borcu yazısı yoktur dilekçesi doldurulur. Dilekçe doldurulduğunda başvuru tamamlanır ve vergi borcu yoktur yazısı mükellefin e-mail adresine e-posta olarak gönderilir.

E-Devlet’ten Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

● e-Devlet sistemine giriş yapılır.

● Kurumlar bölümünden ‘Gelir İdaresi Başkanlığı’ seçilir.

● Hizmetler arasından ‘Kimlik Doğrulama’ seçilir.

● ‘Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi’ seçilir.

● Kullanıcı İnteraktif Vergi Dairesi’nin web sitesine yönlendirilir.

● Gerekli bilgiler doldurulduktan sonra e-Devlet sistemine geri dönülür ve taahhütname onaylanır ve işlem tamamlanır.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Ne Kadar Süre İle Geçerlidir?

Vergi borcu yoktur yazısı 15 gün boyunca geçerlidir. Bu süre dolduğunda yeni bir vergi borcu yoktur yazısı çıkarılmalıdır. Ayrıca ihalelerde o gün için geçerli olan vergi borcu yoktur yazısı çıkarılabilir.

Siz de on binlerce kullanıcısı olan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibi gibi bir çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile tüm ön muhasebe işlemlerinizi ister webden ister cepten kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez