Mutabakat ve e-Mutabakat Nedir? Mutabakat Nasıl Yapılır?

2024-03-08T10:37:05

Mutabakat anlaşma ve uzlaşma anlamına gelmektedir. İşletmelerin hesap defterlerinin uyumunu kontrol eden bir formdur. İşletme hesap defterinin uyumunu borç alacak bakiyesini karşılıklı teyit ederek kontrol eden cari mutabakat işletmeler arasında ticari anlaşma için çok önemli.

Olumsuz (negatif) Mutabakat formu, Olumlu (pozitif) Mutabakat formu ve Bakiyesiz (boş bakiyeli) Mutabakat formu olmak üzere 3 farklı şekli vardır.

Olumsuz (negatif) Mutabakat Formu:Müşteriye bakiye bildirilir. Eğer mutabık olunuyorsa müşterisinden mektuba cevap vermemesi istenir. Mutabık olunuyorsa hesap bakiye bilgisi istenir.

Olumlu (pozitif) Mutabakat Formu: İlgili işletme müşterisine mutabakat formu gönderir ve uzlaşma ya da uzlaşmama durumunda cevap vermesini ister.

Bakiyesiz Mutabakat Formu: İlgili işletme müşterisine bakiye miktarı belirtilmemiş form gönderir ve müşterisinden bakiye bilgisini talep eder.

Cari Hesap Mutabakat Formu Nedir?

İşletmeler firmalar ile yapmış oldukları mal alımının ve müşterileri ile yapmış oldukları satışların kontrolünü yaparlar. İşte burada cari hesap mutabakat formu doldurulur. Bu form sayesinde yapmış olunan tüm malların alım ve satımın işlemlerinin kontrolünü yaparlar. İşletmelerin arasında bulunan anlaşma prensibine dayalı olan mutabakat formu ile işletmelerin hesaplarının birbirleriyle tutup tutmadığı kontrol edilir.

Cari hesap mutabakat formu hazırlanır ve hazırlandıktan sonra karşı firmaya gönderilir. Aynı şekilde karşı firmada kendisinin hazırlamış olduğu imzalı ve kaşeli cari hesap mutabakat formunu firmaya gönderir. Cari hesap mutabakat formu hazırlama için .xlsx uzantılı olarak Excel programını kullanabiliyorsunuz. Mutabakat formları telefon, e mail ve ya faks ile gönderilebiliyor. Günümüzde en pratik yolu e mail yolu ile göndermektir. Faks ve telefon şirketlerin daha fazla vaktini alır ve zaman kaybına yol açar.

E- Mutabakatın Özellikleri Nelerdir ?

E mutabakat cari hesapların toplu bir şekilde gönderimi dip toplamları alma ve tüm verileri raporlama, mutabakat dönüşlerinin zamanlanmasını takip etme gibi özelliklere sahiptir.

Bunların haricinde diğer özellikler ise şöyledir;

  • Hesap açıklarını önlemek için SMS gönderme gibi özellikleri,
  • Sorunlu müşterileri tespit edebilme,
  • Diğer firmalar ile ilişkilerin kontrol edilmesi,
  • Mutabakat dönülerinin zamanlanması,
  • Sistem üzerinde karşı tarafa not yazabilme,
  • Cari hesap mutabakat formunun .xlsx cari hesapları kontrol etmeyi kolay hale getirmesi,
  • Birden fazla işletme için sistemi kullanabilme gibi özellikleri içermektedir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-Mutabakat Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Cari hesap mutabakatları genellikle kağıt üzerinde hazır hale getirilip, çıktı olarak alınarak faks ve ya telefon yolu ile karşı firmaya gönderimi yapılıyor. Bu şekilde yapmak hem zaman kaybına yol açıyor, hem de oldukça zahmetli oluyor. Fakat Excel programı ile hazırlamak bir çok avantajı beraberinde getiriyor. Bu avantajlardan bazıları şöyle;

  • E- mail yolu ile gönderildiği için hem zamandan tasarruf sağlar, hem de daha kolaydır.
  • Arşivleme, kargo, kağıt gibi masrafları egale ederek düşük maliyetli olma özelliğine sahip.
  • Daha az kağıt kullanıldığı için çevre dostu olma özelliğine sahip.
  • Excel ile veri kaydetme ve alma özelliği olan tüm sistemler ile uyumlu bir şekilde çalışıyor.
  • Sistem üzerinde kayıtlı olan dataya hızlı ve kolay bir şekilde erişim imkanını sunmuş oluyor.
  • Cari hesap mutabakat formu .xlsx, yasal avantaj imkanına da sahip. Yasal zemin üzerinde hızlı dönüşler almayı sağlıyor.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

e-İrsaliye Nedir?e-İrsaliyeyi Kimler Kullanmalıdır?
Sevk İrsaliyesi Nedir?
e-Serbest Meslek Makbuzu Logo İşbaşında!
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez