MERSİS Nedir?

2024-04-15T17:20:03

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nin kısaltması olan MERSİS, şirketlere ve ticari işletmelerin  kayıt ve değişiklik işlemlerini elektronik ortamdan yürütmek, ticaret sicil kaydı ile tescil ve ilan edilecek olan içerikleri düzenli olarak depolamak ve dijital ortamda sunmak için oluşturulmuş bir sistemdir.

Mersis sistemi aynı zamanda tüzel kişilikler,serbest meslek erbapları,meslek örgütleri,tacirler,dernekler ve vakıflar gibi birimlerin tek numara cinsinden ortak bir sistemde birleşmesidir. Kamu kurumları ve tüzel kişilikler ile ilgili bilgiler tek kaynaktan elde edilebilecektir.

Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı muhasebe programı Logo İşbaşı’nın özet raporları sayesinde yaptığınız tüm işlemlerin günlük özetlerini inceleyerek işinizi daha iyi yönetebilirsiniz. e-Fatura ve e-Arşiv Fatura saniyeler içinde kesip tüm ön muhasebe işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz Logo İşbaşı’nı hemen deneyin!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Mersis Ne İşe Yarar?

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi numarası , şirketlerin dijital işlemlerini tek bir alanda toplar ve bütün bilgiler gerekirse o alandan alınır ve denetlenir. Mersis numarasına sahip olmak işletmeler için zorunludur.Bu Numara sahip değilse bir işletme hakkında idari işlem başlatılır.Mersis numarası tüzel kişiliklere ve ticari faaliyet gösteren işletmelere atanan eşsiz bir numaradır. Bu numaradan işletmenin kaydı olduğu anlaşılır. Bu numara ile işletmenin verilerine erişilebilir.

Mersis No Nerede Yazar?

İşletmenizin kayıtlı olduğunu gösteren resmi belgede ya da işletmeniz ile ilgili sorgulama sayfasında yazan bir bilgidir.

Mersis No Nasıl Bir Numaradır?

Mersis numaranız 16 haneden oluşur. Bu Numara rastgele değil bir düzen içerinde oluşturulmuştur.Şirketlerin ünvanları bu numaralar üzerinde etkilidir. Bir şirket limited veya anonym ise mersis numaranız 0 ile başlar.Numaranın devamı şirketin vergi numarasıdır. Son hanesinde is genellikle 000,17,18 şeklindedir. Bir şirket şahıs şirketi ise mersis numarası sahibinin Tc kimlik numarasıyla başlar.000,017,019 şeklinde sonlanır.

Eğer şirketinizin mersis numarası karmaşık bir Numara düzenine sahip ise o Numara geçici mersis numarasıdır.  Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvuruda bulunup asıl mersis numaranızı alabilirsiniz.

Mersis No Nereden Alınır?

Ticaret Bakanlığı web sitesi  https://mersis.ticaret.gov.tr/üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. Gerekli üyelik ve MERSİS kaydı işlemlerinin tümü bu web sitesi üzerinden gerçekleştirilir.

Mersis No Nasıl Alınır?

İşletmeniz için MERSİS numarası almak için Ticaret bakanlığının başvuru için hazırlanan web sitesini kullanabilirsiniz. MERSİS sistemine giriş yapın. Kullanıcı hesabınız yoksa üyelik oluşturun. Üyelik bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra ekran üzerinde ilgili parametreleri ve bölümleri doldurarak kaydedebilirsiniz. Sistem otomatik MERSİS numarasını atar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Şirketlerde Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Online Vergi Levhası Başvurusu ve Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez