Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır?

2024-03-12T08:52:08

Markalaşmış ürün ve tasarımlarının korunabilmesini mümkün kılan marka tescili işlemi her ölçekten oluşum için gerekli bir işlemdir. Marka tescili sayesinde tasarım ve ürünler özgün kalır. Tescil işlemi ürün ve tasarım üzerindeki bütün hukuki hakları marka bünyesinde çevreler.

Marka Tescili Nedir?

Marka bir mal ya da hizmetin hangi oluşum tarafından faaliyete geçirildiğini gösteren işarete verilen isimdir. Marka tescili ise bu işaretin yasal olarak koruma altına alınmasıdır. Marka tescili sayesinde 3. kişilerin marka üzerinden gelir elde etmesi ya da başka bir şekilde kullanması mümkün değildir. Marka tescili 10 yıl sürer, devredilebilir ve miras bırakılabilir.

Marka Tescili Nedir, Ne İşe Yarar?

Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz. Her ölçekten marka için gereklidir ve birçok avantajı bulunur.

Marka Tescilinin Faydaları Nelerdir?

Marka tescili yaptırmanın başlıca faydaları şu şekildedir:

● Marka sadece sahibi tarafından kullanılabilir.

● Markanın bütün hakları tescil edilen tarafa ait olur.

● Marka tescili yapan taraf lisans verme statüsü elde eder. Böylece marka devredilebilir ve miras bırakılabilir.

● Prestij sağlayan com.tr uzantısı almayı mümkün kılar.

● Markanın kopyalanmasını, aynısının ya da bir benzerinin yapılmasını engeller.

● Kalite belgeleri alma sürecini kolaylaştırır.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Marka tescili yaptırmak her ölçekten marka için önem taşır. Günümüzde kısa sürede birçok marka ticari sahada yerini alarak büyümeyi hedefler. Bu denli rekabetçi bir ortamda faaliyet gösterebilmek için kopyaların önlenmesi, marka kullanımının tekelleştirilmesi gerekir. Marka tescil işlemi sayesinde markanın herhangi bir şekildeki taklidi yasal olarak engellenir. Markaya ait her bir unsur tescil alan kişi ya da firma tarafından kullanılır. Markanın kopyalanması, logo ya da işaretinin başkaları tarafından herhangi bir sebeple kullanılması durumunda yasal süreç başlatılabilir.

Marka Tescili Neleri Kapsar?

Marka tescili yapmanın sağladığı en büyük koruma markayı belirten, bilinirliğini sağlayan işaret ya da logonun korunmasıdır. Tescil işlemi bu işaretin yasal olarak tek tarafa yüklenmesidir. Diğer firma, kişi ya da markalar tescillenmiş başka bir markanın herhangi bir tescillenmiş unsurunu kullanamazlar. Tescil işleminin kapsadığı bir diğer alan devretme ve miras bırakmasıdır. Markanın miras bırakılması ya da devredilmesi sadece tescil alan firma ya da kişi tarafından yapılabilir.

Marka Tescili Nerede Yapılır?

Marka tescili Türk Patent Enstitüsü kurumunda yapılır. Başvuru kişi ya da firma (tüzel kişi) tarafından bireysel olarak yapılabileceği gibi vekil aracılığıyla da yapılabilir. Vekil kullanmak marka tescil ücretlerinde değişiklik olmasına yol açabilir.

Marka Tescili Nereye Yapılır?

Marka tescili için başvuru Türk Patent Enstitüsü’ne yapılır. Gerekli evraklar eksiksizce temin edildikten sonra başvuru süreci başlatılır ve marka tescilinin onaylanması beklenir.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili yapabilmek için ilk olarak Türk Patent Enstitüsü’nün talep ettiği belgeler temin edilir. Bu belgeler tescil edilmek istenen markanın sahibinin (gerçek/tüzel kişi) statüsüne göre değişiklik gösterir. Belgeler eksiksizce kuruma teslim edildikten sonra başvuru süreci başlatılır. Belgelerin eksik olması durumunda 2 aylık süre tanınır. Bu süre sonunda belgeler hala eksikse başvuru iptal edilir. Türk Patent Enstitüsü tarafından gerekli incelemeler başlatılır. Süreçte bir pürüz görünmez ise marka Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır. Bültende yayınlandıktan sonra itiraz ve görüşler incelenir. İtirazı olmayan başvuruların tescil işlemi tamamlanır ve sicil kaydı oluşturulur. Marka Tescil Belgesi başvuran tarafa teslim edilir ve süreç tamamlanır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Marka Tescil Başvurusu Ne Kadar Sürer?

Marka tescil işleminin ne zaman sonuçlanacağı belli değildir. Ortalama olarak Resmi Marka Bülteni’nde yayınlandıktan sonra herhangi bir itiraz olmaması durumunda 6-8 ay içerisinde sonuçlanır ve 10 yıllık koruma sağlar. Fakat bültende yapılan yayından sonra itirazların gelmesi bu süreci uzatabilir. Marka tescili yapmak başvuru içeriğini net ve kesin bir şekilde yasalarla koruma altına aldığından, markalar bülten yayınlarını takip ederek kendilerine benzer logo ya da işaretlere sahip markalar için itiraz oluşturabilir. İtirazlar nedeniyle tescil süresi 20 aya kadar çıkabilir.

Marka Tescil Ücreti Ne Kadar?

2023 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından belirlenen marka tescil ücretleri şu şekildedir:

● Marka tescil ücreti: 1.960 TL

● Marka Tescil Belgesi sureti düzenleme ücreti: 780 TL

Endüstriyel Marka Tescili Nedir?

Endüstriyel marka tescili standart tescilden farklı olarak bir ürünün bütün tasarımsal özelliklerini de koruma altına alır. Tasarımsal özelliklere renk, biçim, ölçü örnek olarak verilebilir. Standart tescil işlemi gibi marka işaretini de korur, bununla beraber ürünün tasarımsal özelliklerini de başvuru sahibine yükler.

Marka Tescili İçin Marka Tescil Sınıfı Nedir?

Marka tescil başvurusu sırasında başvuruda belirtilen marka iş koluna göre sınıflandırılır. Buna göre söz konusu marka sadece bu sınıfta tescillenir. 45 farklı marka sınıfı bulunur ve her biri kendi içerisinde ayrılır. Tescillenmiş markalar sadece kendi sınıflarında hak iddia edebilir.

Marka Tescili Almak İçin Şirket Gerekli Mi?

Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir. Ticari faaliyeti olmayan gerçek kişiler bile kullanmayı amaçladıkları ismi tescil etmek için başvuru yapabilir.

Marka Tescil Koruması Ne Zaman Başlar?

Gerekli evrakların Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edildiği tarih, saat ve dakika itibari ile koruma başlar. Bu tarihle beraber marka için inceleme başlatılır ve başvuru süreci ilerler. Yine de marka Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanmadıkça kullanılmaması daha sağlıklıdır.

Marka Tescili ile Kazanılan Marka Koruma Süresi Ne Kadar?

Marka tescili onaylandığı takdirde 10 yıllık koruma süresi sunar. 10 yıl dolduğunda tekrar uzatılabilir. 1Marka tescili alan tarafın süreyi uzatması için 6 ayı vardır.

Marka Tescili Yenilenir Mi?

Marka tescili yenilenebilir. 2023 yılı için marka yenileme ücreti 2.450 TL’dir. Koruma süresi biten markanın yenileme ücreti ise 4.560 TL’dir.

Marka Tescili Yenileme Ne Zaman Yapılmalıdır?

10 yıl geçerli olan marka tescili 6 ay içerisinde yenilenmelidir. Yani yenileme işlemi marka tescil başvurusundan 9 yıl 6 ay sonra yapılabilir. Tescil yenilemenin geç yapılması yenileme ücretinde artış olmasına yol açar.

Kaynak: Detaylı Bilgiye tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Endüstriyel Marka Tescili Nedir?

Endüstriyel tasarımlara uygulanan marka tescilleri farklı bir başlık altında incelenir. Tasarım dendiğinde akla gelmesi gereken kavramlar; ürüne ait şekil, biçim, renk, çizgiler, yapısal özellikler, üzerinde uğraşılan çeşitli süslemeler gibi kavramlardır. Her ürün belli bir tasarıma sahiptir ve bu şekilde diğer ürünlerden ayrılır.

Endüstriyel tasarım dendiğinde ise akla gelmesi gereken; tasarıma konu olan ürünün tüketici ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve estetik kaygısı olan, belirli bir işlevselliğe sahip, az maliyet ile üretilebilirken tüketici için optimum düzeyde fayda sağlayacak ürünler olmalıdır. Endüstriyel Tasarım/Marka Tescili; ürettiğiniz ürünün marka ve tasarımına ait tüm özelliklerinin (ölçü, şekil, biçim, renk, yapısal fark gibi) diğer ürün ve markalardan ayırt edilebilmesini sağlayan ve o tasarım ve markayı koruyan tescil işlemidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?
Şirket Kurarken Verilecek Vekaletname Nasıl Olur?
Şahıs Şirketleri E-Fatura Kullanabilir Mi?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez