e-İrsaliye Geçmeme Cezası Nedir?

2024-03-12T13:52:15

e-İrsaliye uygulamasına geçiş, son yıllarda Türkiye’de iş dünyası için önemli bir konu haline gelmiştir. Ancak bu sürece ayak uydurmayan veya kurallara uymayan mükelleflerin karşılaşabileceği e-irsaliye kesmeme cezası çeşitleri de bulunur.

e-İrsaliye’nin düzenlenmemesi, kullanılmaması ya da gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi durumunda mükelleflere kesilecek ceza belirlidir. Özellikle e-Belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt olarak düzenlenmesi, cezanın kesilmesi için yeterli bir neden olacaktır. Bu tür ihlaller için e-irsaliye geçmeme cezası şu şekildedir:

  • Her bir belge için 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
  • Her bir belge türü için yapılan tespitte toplam ceza 110.000 TL’yi geçemez.
  • Bir takvim yılı içerisinde, aynı belge türü için uygulanacak toplam e-irsaliye cezası 1.100.000 TL’dir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Sevk İrsaliyesi Düzenlememe Cezası

Sevk irsaliyesinin önemi, taşınan malların belgelenmesi ve izlenmesidir. Bu belgenin düzenlenmemesi veya eksik düzenlenmesi ciddi cezalara yol açabilir. Bu bağlamda sevk irsaliyesinin düzenlenmemesi veya yanlış düzenlenmesi durumunda, belge başına 2.200 TL özel usulsüzlük cezası alınır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Taşıma İrsaliyesi Düzenlememe Cezası

Taşıma irsaliyesi, özellikle lojistik ve nakliyat sektöründe kritik bir öneme sahiptir. Taşıma irsaliyesi düzenlememe veya yanlışlıkla bu belgenin hatalı oluşturulması durumunda da ciddi cezalar uygulanır. Taşıma irsaliyesi düzenlenmemesi, yanlış ya da eksik düzenlenmesi halinde, belge başına 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.

Neticede e-İrsaliye uygulamasına geçişi tamamlamamış veya bu süreçte hatalar yapan mükelleflerin ciddi mali yükümlülüklerle karşılaşabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle tüm iş süreçlerinin doğru ve zamanında tamamlanması büyük önem taşır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E-İrsaliye Başvuru Nasıl Yapılır?

e-İrsaliye Nasıl Kesilir?

Akaryakıt Firmaları İçin e-İrsaliye Zorunluluğu Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez