Akaryakıt Firmaları İçin e-İrsaliye Zorunluluğu Nedir?

2024-03-12T14:01:28

Teknolojinin ilerlemesiyle beraber, Gelir İdaresi Başkanlığı da dijital dönüşüme ayak uydurma amacıyla e-İrsaliye uygulamasını başlatmıştır. Akaryakıt firmaları için bu dönüşüm özellikle önemlidir.  E-irsaliye uygulamasıyla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı’nın temel amacı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek, mükellef grupları arasında haksız rekabeti önlemek, kâğıt belge maliyetlerini azaltmak ve kamu hizmet kalitesini arttırmaktır.

e-İrsaliye, kağıt ortamda düzenlenen “sevk irsaliyesi”nin elektronik versiyonudur ve aynı hukuki niteliklere sahiptir. Bu da aslında e-İrsaliye’nin yeni bir belge türü olmadığı anlamına gelir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Akaryakıt Sektörü İçin Zorunluluk Başlangıç Tarihi

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (I) sayılı listede belirtilen malların faaliyetleri nedeniyle EPDK’dan lisans alan tüm mükellefler (rafineriler, dağıtım şirketleri, depolama şirketleri, akaryakıt istasyonu bayileri ve diğer lisans sahipleri) 01.07.2020 tarihine kadar e-İrsaliye uygulamasına geçmek zorundadır. 01.01.2020 tarihinden itibaren işe başlayan mükellefler için zorunluluk, işlemlerin başladığı ayı takip eden dördüncü ayın başından itibaren başlar.

Mükellefler, işletme ölçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak aşağıdaki yöntemlerden birini seçerek e-İrsaliye uygulamasına katılabilirler:

  • GİB Portal Yöntemi: Bu yöntemle Başkanlık web uygulamasını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
  • Özel Entegratör Yöntemi: Başkanlığın onayladığı özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla uygulamadan yararlanabilirsiniz.
  • Doğrudan Entegrasyon Yöntemi: Mükellefler, kendi bilgi işlem sistemlerini Başkanlık sistemi ile doğrudan entegre ederek bu yöntemden faydalanabilirler.

e-İrsaliye zorunluluğu, akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren firmalar için önemli bir yükümlülüktür. Bu zorunluluğa uymamanın cezai yaptırımları olup, tüm mükelleflerin belirtilen süreler içerisinde gereken adımları atması gerekir.

e-Fatura ve ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın e-İrsaliye özelliği ile saniyeler içinde e-İrsaliyenizi oluşturun ve müşterinize gönderin! Üstelik ücretsiz e-İrsaliyeye geçiş danışmanlığı ve yıllık 2100 kontör hediyesiyle!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

e-Belge Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

E-Fatura Özel Entegratörümü Nasıl Değiştirebilirim?

Çek Vadesi Nasıl Hesaplanır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez