Cari Hesap Ekstresi Nedir? Nasıl Gönderilir?

2024-03-12T15:25:15

Cari hesapları birbiriyle alacak borç ilişkisi olan şirketler oluşturur. Şirketin müşterileri ve tedarikçileri arasındaki tüm işlemler bu cari hesapta toplanır. Her seferinde ücret ödemeden ve karşılıklı olarak bilgilerin cari hesapta takibe alınması, maliyet açısından da şirketlere avantaj sağlar. Alacak ve borç tarafları sabit olmamakla birlikte sürekli değişebilir.

Cari Hesap Nedir?

Cari, bir işletmenin veya kurumun ilişkisinin olduğu tüm tüzel ve gerçek kişilere verilen addır. Cari hesap ise işletme ve kurumun satış, alışveriş, para transferi gibi kayıtlarının tutulduğu hesaptır. Cari hesap, şirketin ticari işlemlerini takip edebilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle takibinin doğru şekilde yapılması gerekir. Alacak ve borçlu arasında yalnızca para değil hizmet ve mal değişimi olabilir. Bu tür işlemler de cari hesapta toplanmalıdır.  

Cari Hesap Takibi Nedir?                               

Cari hesap takibi, alacak ve borçluların karşılıklı olarak birbirleriyle ödeme ilişkisinin takibidir. Takip, firmalar arası olabileceği gibi, kişi ve şirket arasında da olabilir. İki tarafın mal ve hizmet ilişkisi kayıt altındadır. Alacak ve borç ilişkisi değişken olduğundan ticari ilişkilerde cari hesap takibi önemlidir. Cari hesap takibi yapıldığında en güncel verilere ulaşılabilir ve muhasebe kayıtlarına gerek kalmaz.

Cari hesap takibi, geleneksel cari hesap defteri, Excel ve cari hesap programları tarafından yapılır. Hesaplarla herhangi bir aksama olduğu durumlarda cari hesap takibiyle farkına varıp müdahale edilebilir. Büyük şirketler genellikle cari hesap programını tercih eder. Çünkü defter ve Excel kullanımında iş yükü ortaya çıkacağından karışıklık yaşama ihtimali mevcuttur.  

Cari Hesap Takip Programı Nedir?

Cari hesap takip programı, alacak ve borç takibinin yapılabildiği işletmelere kolaylık sunmayı amaçlayan bir programdır. Program sayesinde müşteri ve firma bilgilerine rahatça ulaşılabilir. Aynı zamanda cari hesap takip programı içerisinde filtreleme seçenekleri bulunur. Borç alacak limitlerinin belirlenebilmesi ve cari hesapların kısıtlanabilmesi ise bu programın avantajları arasındadır.

Cari hesap takip programı ile müşterileri ve satıcı firmaların tüm dökümlerine ulaşabilir, bu işlemlerin ayrıntılarını listeleyebilirsiniz. Cari hesap takip programı, günlük olarak verileri yedeklediği için aynı zamanda güvenilir bir uygulamadır. Bilgilerin ve belgelerin çıktısı alınabildiğinden istenildiği anda bilgiler basılı belgeler haline getirilebilir. Bunların yanı sıra cari hesap takip programında yazıcı üzerinde tasarım yapabilme özelliği mevcuttur. Alınan çıktıları e-posta olarak kendinize veya gerekli kurumlara iletebilirsiniz.

Cari Hesap Ekstresi Nedir?

Cari hesap ekstresi, cari hesapları görüntülemek için kullanılan alandır. Cari hesaptaki borç, alacak ve toplam bakiyelerin incelendiği sütun cari hesap ekstresidir. Cari hesap ekstresi örneği incelenecek olursa; tarih, fiş numarası, tür, borç, alacak ve toplam bakiye görüntülenebilir. Burada yer alan bakiyelerdeki A ve B harfini takiben borç ve alacak bilgisine ulaşılır. Cari hesap ekstresinde A borçlu, B ise alacaklı anlamına gelir. Aynı zamanda ekstre incelendiğinde toplam alacak ve toplam borcu da sütunlarda detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Bu sayede cari hesap ekstresi oluşturma oldukça kolaylaşır. Kullanılan programa bağlı olarak değişebilen sistem talimatları doğrultusunda hesabınızı rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

Cari hesap hareketleri ekstre aracılığıyla görüntülenir. Anlık olarak yapılmayan ödemelerin takibi cari hesap yardımıyla yapıldığı için cari hesap ekstresi, ödemelerin, borç ve alacakların takibi açısından oldukça önemlidir. Cari hesap ekstresi hukuki niteliği, cari hesap sözleşmesine dayanır. Bu sözleşme, iki tarafın hukukî olarak veya doğrudan alacak ve borçlarını, tek tek ya da ayrı istemekten vazgeçip hesap kesildikten sonraki borcu ödemelerine ilişkin sözleşmedir.

Binlerce işletme sahibi gibi siz de cari hesap ekstre gönderiminiz için Logo İşbaşı’nı kullanıp ister bilgisayarınızdan ister cep telefonunuzdan cari hesap ekstresini müşterinizle ya da tedarikçinizle paylaşabilirsiniz. Kolay cari hesap takip programı Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Cari Hesap Ekstresi Neden Gönderilir?

Alacak ve borç takibinin yapılabilmesi için var olan cari hesap ekstresinde, tek veya birden fazla ekstreyi e-posta ile gönderme seçeneği bulunur. Borç veya alacak üzerindeki herhangi bir aksama sırasında ekstrenin gönderilebilmesi, şirket nezdinde avantajlı olmaya yarar. Aynı şekilde işletme üzerinde bir hata ve aksama varsa da gönderim seçeneğini kullanmanız gerekir. Toplam alacak ve borç takibi için gönderilen ekstrede inceleme de yapılabilir. Programlarda, cari hesap ekstre incelemesi ve oluşturması yaptıktan sonra “Ekstre Gönder” sekmesi kullanılarak işlem tamamlanır.

Logo İşbaşı‘nı kullanarak cep telefonunuzdan müşterinizle ya da tedarikçinizle cari hesap ekstresini anında paylaşarak mutabakatınızı hızlandırabilir, e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez