Araç Alım Satım Kiralama Yapanlar İçin e-Fatura Zorunluluğu

2024-03-08T15:30:28

Daha önceki yazılarımızda taslak halinde olan maddeleri incelemiştik. 22.01.2022 tarihinde yayımlanan tebliğ ile araç alım-satımı ve kiralaması yapan firmaların e-fatura uygulamasına geçişi düzenlendi.

Tebliğ kapsamına göre e-fatura uygulamasına geçip geçmediğinize yazımızı inceleyerek karar verebileceksiniz. Bu yazımızda tebliğde açıklanan diğer konulardan ziyade araç alım-satım ve kiralaması konusunu inceleyeceğiz.

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 509)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 535)

Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);

a) 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,

b) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükellefler.

olarak belirtiliyor. Tüm değişikliklerin yer aldığı Resmi Gazete’ye ulaşmak için tıklayınız.

Özetle; araç alım-satım veya kiralama işlemiyle uğraşıyorsanız ya da bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunuyorsanız ve 2022 ve müteakip hesap dönemlerinde cironuz 500 Bin TL üzerinde olması durumunda 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Faturaya geçişinizi tamamlamanız gerekmektedir.  1 Ocak 2024’e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.

Araç Alım Satım ve Kiralayanlar Ne Zaman e-Faturaya Geçmek Zorunda?

Tebliğ kapsamında açıklanan bilgilere göre eğer şirketiniz e-faturaya zorunlu geçişi gerektiriyorsa 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Faturaya geçmeniz gerekmektedir.

Tebliğde yer alan e-faturaya geçiş süresini düzenleyen bölümü aşağıda bulabilirsiniz.

Söz konusu bölümün (a) fıkrasının (7) numaralı bendi kapsamında olanlardan mezkûr bentte belirtilen brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2020 veya 2021 hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler 1/7/2022 tarihine kadar, 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

2022 ve müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ciroyu aşmanız durumunda 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Faturaya geçmiş olmanız gerekir.  Aynı firmaların 1 Ocak 2024’e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.

Resmi Gazete’ye ulaşmak için tıklayınız.

Galericiler İçin e-Fatura Programı

Eğer siz de e-Faturaya Geçiş için gerekli şartları taşıyorsanız, on binlerce işletme sahibinin oturdukları yerden 15 dakikada e Faturaya geçtiği muhasebe programı Logo İşbaşı tam size göre. Logo İşbaşı’nın ücretsiz danışmanlığıyla alanında uzman e-dönüşüm danışmanlarıyla e fatura ve e arşiv faturaya hızlı ve kolayca geçebilirsiniz. e-Faturaya Geçiş Sonrası aylık 175/yıllık 2100 hediye e-fatura kontörüyle fatura gönderimleriniz için ek ücret ödemezsiniz.

Aklınıza takılan tüm soruları 0 262 679 88 00 nolu telefonu arayarak e-dönüşüm danışmanlarımızla görüşebilirsiniz.

Galericilerin e-Faturaya Geçiş Süreci

e-Fatura Kullanımı İçin aşağıda adımları bulabilirsiniz, bu adımlar biraz uzun ve karışık gibi görülse de Logo İşbaşı’nın e-Dönüşüm Danışmanları on binlerce kez bu adımları gerçekleştirdiğinden dolayı tüm süreci 15 dakika gibi bir sürede tamamlayabilirsiniz.

GİB Portal Yöntemiyle Başvuru Yapmak İçin:

  1. e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi, Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi, Şirket Kuruluş Sözleşmesi ve noter onaylı imza sirküleri örneği gibi gerekli belgeler temin edilir.
  2. Eğer başvuru uygun görülürse, mali mühür sertifikasının Kamu Sertifika Merkezlerinden alınabileceği bilgisi verilir. Şahıs işletmeleri için e-imza edinerek de e-faturaya geçiş işlemi yapabilirsiniz.
  3. Mali mühür sertifikasının bedeli, Kamu Sertifikasyon merkezlerine yatırılır ve sonrasında mali mühür başvuru sahibine teslim edilir.
  4. Gerekli belgeler ve mali  mühür edinildikten sonra başvuru yapılır. Başvurunun onaylanması beklenir.
  5. Başvurusu onaylanan kullanıcıların hesapları aktif hale getirilir. Bu adımdan sonra kullanıcıların, herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmaz. Kullanıcılar, e-Fatura sistemini diledikleri gibi kullanmaya başlayabilirler.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez