AGİ Kalktı mı?

2024-03-08T16:40:38

Çalışanlar çeşitli yardımlardan, vergi indirimlerinden ve iadelerinden yararlanırlar. Bu imkanlar çalışanlara gerekli şartları sağladıkları takdirde verilir. Asgari Geçim İndirimi de bu yardımlardan birisi. Esasında bir vergi iadesi olan AGİ, 2022 yılında asgari ücrete zam yapılması ile birlikte büyük bir değişikliğe konu olmuştu. Önceki yıllarda çalışanların medeni durumlarına ve çocuk sayılarına göre verilen AGİ indirimi artık yürürlükte değil.

AGİ Nedir?

AGİ, 16 yaşından büyük olan çalışanlara medeni durumları ve çocuk sayılarına göre verilen bir vergi iadesidir. Bütün ülke genelinde asgari ücretle çalışanların gelirinden vergi kesilir. AGİ ise kesilen bu vergilerin geri iade edilmesini sağlayan bir yardımdır. Bu vergi iadesinin oranı da çalışanın medeni durumuna ve ve sahip olduğu çocuk sayısına göre belirlenir.

Bir çalışanın AGİ yardımından faydalanabilmesi için öncelikle gelirinin vergilendiriliyor olması gerekir. Tamamıyla vergilerden muaf olan çalışanlar AGİ uygulamasından yararlanamazlar, ki AGİ de bir nevi vergiden muaf olma yardımıdır. Ayrıca AGİ yardımından yararlanmak isteyen çalışanların vergilerini düzenli olarak ödemeleri, bunu da beyannamelerle kanıtlayabiliyor olmaları gerekir.

AGİ Maaşlara Yansıyacak mı?

2022 yılı itibariyle asgari ücrete zam yapılmıştı. 2022 yılının başlarında önceki yıllarda açlık sınırının altında kalan asgari ücrete %50,54 oranında zam yapıldı ve ülke genelinde asgari ücret 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Bu zamla beraber asgari ücretli çalışanların gelirlerine uygulanan vergiler de kaldırılmış oldu. 2022 yılı itibariyle ülke genelinde asgari ücretle çalışan herkes gelir vergisinden muaf tutuldu. Bu vergiden muaf olma durumu beraberinde AGİ gibi vergi iadesi yardımlarının da ortadan kaldırılmasını getirdi.

AGİ, en basit anlatımıyla bir vergi iadesi yardımıdır. Asgari ücretle çalışanlar medeni durumlarına ve çocuk sayılarına göre aylık olarak ödedikleri verginin bir kısmını geri alırdı. Artık asgari ücretten vergi alınmadığı için vergi iadesi yardımı da söz konusu değil.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Net Ücretle Çalışanları AGİ’nin Kalkması Nasıl Etkileyecek?

Çok sayıda çalışan AGİ yardımının yürürlükten kalkmasının nasıl bir etki yaratacağını merak eder. Bu yardımın kaldırılması çok sayıda çalışan tarafından olumsuz bir durum olarak görülür. Fakat AGİ yardımının kalkması vergilendirmelerin de kalkması anlamına gelir. 2022 yılında asgari ücrete yapılan zamla beraber asgari ücretle çalışanlardan aylık olarak alınan gelir vergisi de kaldırıldı. Verginin kaldırılmasıyla beraber artık herhangi bir vergi iadesi yapılamayacağı için AGİ yardımı da yürürlükten çıkarıldı. Eğer asgari ücrete yapılan zamla beraber, hala vergi alınmaya devam edilseydi ve AGİ yardımı da hala faaliyette olsaydı bu durum asgari ücretle çalışanlar için zorluk oluşturabilirdi.

AGİ, Asgari Ücretin Üzerinde Gelir ile Çalışanlar İçin de Kalktı mı?

2022 yılında asgari ücrete yapılan zamla beraber AGİ yardımı bütün çalışanlar için kaldırılmıştı, 2023’te de AGİ uygulaması bulunmamaktadır. Asgari ücretin üstünde maaş alan çalışanlar için de artık AGİ yardımı diye bir uygulama yok. AGİ yardımı uygulanırken aslında aynı koşullarda çalışan ve aynı maaşı alan çalışanlar medeni durumları ve çocuk sayılarına göre kategorize edilerek bu yardımdan faydalanırdı. AGİ vergi iadesi yardımlarının oranı da çalışanın çocuk sayısına göre değişirdi. Fakat 2023 yılında da AGİ uygulaması bulunmadığı için kriterlerin bir önemi kalmamaktadır.

Siz de iş yönetiminizi en iyi şekilde yönetmek için web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e faturaya ve e arşiv faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 kontöre kadar kullanım da hediye!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Çek Vadesi Nasıl Hesaplanır?

Muhtasar Beyanname Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Morhipo ve Çiçeksepeti e-Ticaret Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez