Stok Yönetimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

2024-03-13T14:10:53

Stok Nedir?

Stok, işletmenin gelecekte satmak ya da kullanmak amacıyla elinde bulundurduğu mamul, yarı mamul, hammadde varlıklarıdır. Gereksinim duyulması halinde ihtiyacı karşılamak amacıyla depolanan ürün veya fiziki mallar olarak kısaca tanımlayabiliriz.

Stok Yönetimi Nedir?

Bir işletmenin gelir gider takibinde stok yönetiminin önemi oldukça yüksektir. Stok fazlası ürün bulundurmak işletmeleri mali açıdan olumsuz etkileyebileceği gibi stok yetersizliği de müşteri memnuniyeti ve satışları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu dengeyi kurmanın yolu iyi bir stok yönetiminden geçmektedir. Stok yönetimi ile üretim talebini karşılarken öte yandan lojistik, saklama, yıpranma maliyetleri düşünülerek işletmenin mali kalemlerinden biri kontrol altına alınmış olur.

Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?

Takibe dayalı bir süreç olan stok yönetimi, kâğıt kalem gibi geleneksel yöntemlerle yapılacağı gibi Excel veya stok yönetimi için geliştirilmiş programlar kullanarak yapılabilir. Çok küçük işletmelerde kâğıt ve kalem ile tutulan stok takibi başta işe yarıyor gibi görünse de oldukça verimsiz bir yöntemdir. Bunun nedeni tüm süreçte insan faktörünün odakta olup, kişinin kapasitesine bağlı olmasıdır. Ayrıca bu geleneksel yöntemde hata payı oldukça fazladır.

Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan ve günümüzde en çok tercih edilen ise stok yönetim/takip programlarıdır. Küçük, orta ve büyük işletmelerin ihtiyaçları ölçüsünde özelleştirilebilen stok takip programlarında hata payı oldukça azdır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Stok Takip Programı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Maliyet muhasebesi yapmak kolaylaşır.
  • Ürün ve malzeme kayıpları minimuma indirilir.
  • Ürün ve hammadde eksikliği sebebiyle üretim süreci aksamaz. Böylece düzenli ve kesintisiz bir üretim sağlanır.
  • Gereksinimler öngörülerek finansal yönetim etkinlik kazanır.
  • En şeffaf üretim süreci elde edileceğinden yönetilmesi daha kolay olur.
  • Tedarik ve satış süreçleri düzenli hale geldiğinden maliyet de düşer.

Kolay Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?

Teknolojik ilerlemeler ile stok yönetimi daha kolay hale gelmiştir. Bu iş için hazırlanan uygulamalar ve programlar zamandan tasarruf etmenizi sağlarken aynı zamanda kullanımı da oldukça kolaydır.

Sizler de Logo İşbaşı ön muhasebe paketi edinerek hem stok takibinizi sağlıklı bir şekilde yapar hem de ön muhasebe işlemlerinizin yükünü azaltırsınız. Üstelik tüm bu işlemleri internet erişimi olan her yerden gerçekleştirebilirsiniz. Satışlarınız otomatik olarak ürün stoğunuzdan düşer ve sürekli güncel olur. Ayrıca stok girişlerinizi de istediğiniz her yerden gerçekleştirebiliriz. Böylece hem stok yönetiminiz kolaylaşır hem de işleriniz aksamaz.

Bulut Tabanlı Stok Takip Programının Avantajları

Bulut tabanlı stok takip programı hiçbir kuruluma gerek kalmadan online olarak veri depolayan ve bunların takibini yapabildiğiniz bir sistemdir. Tüm verileriniz sanal ortamda depolanır ve internet erişiminiz olduğu sürece her yerden bu verilere anında ulaşabilirsiniz.

Logo Yazılım’ın geliştirdiği web tabanlı çalışan ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile internet erişimi olan her yerden stok takibinizi ister cepten isterseniz de bilgisayarınızdan gerçekleştirebilirsiniz.

  • Bulut tabanlı sistemler masa üstü uygulamalara göre daha güvenilir ve ulaşılabilirdir.
  • Teklif, sipariş, fatura gibi işlemleriniz otomatik hale getirilerek zamandan tasarruf sağlarsınız.
  • Çalışanlarınızı, ortaklarınızı veya mali müşavirinizi bulut programınıza ekleyebilir, istediğiniz kişilerle senkronize çalışma imkânı bulursunuz.
  • Bilgisayarınızın çalınması, kaybolması veya çökmesi gibi karşılaşacağınız olumsuz durumlarda dahi verileriniz kaybolmaz, güvenilirdir.
  • Kritik stok seviyesi belirleyerek müşteri memnuniyeti ve üretim sürecinizi sekteye uğratmamış olursunuz.
  • Hazırlayabileceğiniz stok raporları ile işinizi daha iyi yönetmenize katkı sağlar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Cari Hesap Takip Programı

Basit Gelir Gider Tablosu Nasıl Hazırlanır?

Gelir Gider Takibi Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez