Kıdem Tazminatı Fonu Nedir? Kıdem Tazminatı Fonu Kimleri Kapsayacak?

2022-07-21T09:10:29

Bir işçi işe başlamadan önce işveren ve işçi arasına iş sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşmede işe dair bütün detaylar ve kurallar yer alır. Her iki taraf da sözleşmede belirtilen kurallara uymak zorundadır, aksi takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Bu kurallardan birisi de kıdem tazminatıdır.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı işçi ve işveren arasında kurulan garantör iş ilişkisinin bir ürünüdür. Kıdem tazminatı belirli bir süre boyunca aynı iş yerinde çalışan bir işçinin işi bırakması halinde almaya hak kazandığı ücrete verilen isimdir. 1950’li yıllardan bu yana ülkemizde uygulanmaya başlanan kıdem tazminatı uygulaması sayesinde işinden ayrılan ve artık bir işsiz olan işçi yeni hayatına aldığı ödenek sayesinde kısa süre içerisinde adapte olabilir. İşveren iş sözleşmesinde de belirtildiği gibi kıdem tazminatını işten çıkardığı işçiye vermek zorundadır. Kıdem tazminatı sadece işveren işçisini işten çıkardığında geçerlidir. İşçinin kendi isteği ile işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı uygulanmaz.

Çalışanlar Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Almaya Hak Kazanır?

Kıdem tazminatının ödenmesi esasında iş sözleşmesinin feshine dayanır. Bir işçinin kıdem tazminatı hakkı kazanmasını sağlayan durumlardan bazıları şu şekildedir:

  • Çalışanın askerlik için işten çıkması
  • Emeklilik hakkının kazanılması
  • Çalışanın vefat etmesi. Bu durumda kıdem tazminatı ölen çalışanın mirasçılarına verilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kıdem Tazminatı Fonu Nedir?

İş sözleşmesi tarafından işçilere verilen hakların büyük bir bölümü işveren tarafından karşılanır. İş sözleşmesinde yer alan ve işçinin hakkını savunan bir uygulama olan kıdem tazminatı bir işçinin her çalıştığı gün için ödeme almasına ve bu ödemelerin bir fon hesabında toplanmasına verilen isimdir. Kıdem tazminat fonu işçi sigortalı bir şekilde çalışmaya devam ettikçe genişler.

Kıdem tazminatı sisteminin yenilenmesi ile kıdem tazminatı fonu gibi birçok uygulama yürürlüğe girer. Buna göre artık tek bir sigortalı gün boyunca çalışmış herhangi biri işten çıkarıldığında kıdem tazminatı alabilir. Eskiden işçi 6 ayı doldurmadan istifa etse de işveren tarafından işten çıkarılsa da kıdem tazminatı alamazdı. Artık tek bir gün bile sigortalı olarak çalışmış olan herhangi birisi kıdem tazminatından yararlanabilir.

Fona Devredilen Kıdem Tazminatının Hesabı Nasıl Yapılacak?

İşçi bir işe girdiği ve sigortalı bir şekilde çalışmaya başladığı takdirde her geçen tam bir yıl için işçinin 30 günlük brüt ücreti işveren tarafından kıdem tazminatı fonuna  aktarılır. Kıdem tazminatı fonunda biriken miktar işçi işten çıkarıldığı takdirde işçiye verilir.

Kıdem Tazminatı Fonu Sistemi Tüm İşçileri mi Kapsayacak?

Kıdem tazminatı fonu uygulaması bütün işçilere aynı şekilde uygulanır. Bir işe girip sigortalı çalışmaya başlayan her işçinin işten çıkarıldığı takdirde kıdem tazminatı alma şansı vardır. Herkesi kapsayan kıdem tazminatı fonu uygulaması işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi daha güvenli kılarken aynı zamanda işten çıkarılmış işçinin daha kolay bir adaptasyon süreci geçirmesini mümkün kılar.

Daha Önce Biriken Kıdem Tazminatları Ne Olacak?

Kıdem tazminatı fonu uygulamaya girmeden önce işçilerin biriken kıdem tazminatlarının yeni sisteme geçirilmesi şu anda pek olası değil. İşverenler bu duruma mesafeli bir şekilde yaklaşır. Bu nedenle birikmiş kıdem tazminatları eski sistemlerde kalmaya devam edecek. İşçi yeni bir işe girdiğinde ise eskiden birikmiş olan kıdem tazminatları yeni sisteme aktarılarak işçinin kıdem tazminat fonuna yansıtılacak.

İstifa Eden İşçinin Kıdem Tazminatı Hakkı Olacak mı?

İşten kendi isteği ile, işverenin herhangi bir baskısı olmadan ayrılan işçiler kıdem tazminatı uygulamasından yararlanamazlar. İşçilerin kıdem tazminatlarından yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi gerekir.

Tüm bunların yanı sıra e-Fatura işlemlerinizi tek bir tıkla kolayca halletmek isterseniz, fatura kesme programı Logo İşbaşı’nı tanımanızın tam zamanı! Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı Logo İşbaşı ile ön muhasebenizi kolaylıkla yönetebilirsiniz. Detaylar için bizimle iletişime geçebilir, zamandan ve mekândan bağımsız şekilde fatura kesebilmenin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Finansal Analiz Nedir? Faydaları Nelerdir?

CRM Yazılımı Nedir? Firmaya Sağladığı Katkılar Nelerdir?

Brüt Kar Nasıl Hesaplanır? 

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez