Kasa Defteri Nasıl Tutulur?

2024-03-12T15:17:06

Kasa defteri, işletmenin tahsilat ve ödemelerini inceleyebilmesi için gereklidir. Çoğu işletme kasa defterini bilgisayar üzerinden programlar ile tutar. Takibinin kolay yapılabilir olması, kasa programı seçiminde üzerinde durulması gereken kriterlerin başında gelir.  

Kasa Defteri Nedir?

İşletmelerin gelir ve giderlerini kayıt altına aldığı deftere kasa defteri adı verilir. Günlük yapılan ödeme, harcama ve gelirler deftere kaydedilerek takip edilmesi sağlanır. Kasa defterinin bir yanına önceki günden devir yazılırken, diğer tarafına günlük tutarlar işlenir. Böylece daha sonra geriye dönüp bakıldığında tarih kontrolü ile finansal takip yapılır.

Kasa defteri tutmak yerine daha pratik bir seçim olan kasa programı kullanan işletmeler bir hayli fazladır. Çoğu program, online defter tutmanın yanında ön muhasebe çözümleri de sunar. Bu da işletmenin çoğu ihtiyacını tek elden halletmeyi sağlar. Örneğin, fatura oluşturma, e Fatura, ekstre, gelir ve gider fişi gibi ön muhasebe ihtiyaçlarının çözümünü sağlayan kasa programları mevcuttur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kasa Defteri Tutmak Zorunluluğu Var Mıdır?

Kasa defteri tutmanın birçok avantajı vardır. İşletmeler ve küçük esnaflar kasa defteri sayesinde günlük olarak finansal takip yapabilirler. Kasa defterinin tutulma zorunluluğu 1998 yılında kaldırılmıştır. Yalnızca esnaf odaları zorunlu olarak kasa defteri tutar.

Zorunlu olmamasına rağmen işletme sahiplerinin, mali durumunu kontrol etmek için kasa defteri tuttuğu görülür. Kasa programı kullanan işletmeler, karışıklık yaşamamak için bu yöntemi tercih eder. Böylece kağıt üzerinde hızlıca ulaşılamayan bilgilere anlık olarak ulaşılabilir.

Bilgisayarda Kasa Programı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Bazı işletmeler kasa defteri yerine bilgisayarda kasa programı kullanır. Bunun için özel programlar olduğu gibi Excel üzerinden de defter tutulabilir. Programlar, iş yükünü azaltıcı özellikte olup, online olarak kontrol edebilmeye olanak tanır. Kağıt tasarrufu da sağladığından bu programlar şirket maliyetlerini azaltır. Bilgisayarda kasa programı, akıllı cihazlardan da kullanılabilir. Nerede olursanız olun online kasa defteri ile toplam bakiye, gelir ve giderlere bakabilirsiniz.

Programda birden fazla kasa oluşturarak işleme başlayabilirsiniz. Böylece farklı ödemeler ayrılabilir ve şirket içinde yapılan harcamalar ayrı olarak incelenebilir. Maaş, avanslar, SGK ödemeleri gibi işletme giderleri de kontrol edilebilir. Programı kullanmaya başlandığınızda, mevcut bakiyenizi isterseniz açılış bakiyesi olarak tanımlayabilir ya da farklı bir tutar girebilirsiniz.

Bilgisayarda Kasa Defteri Nasıl Tutulur?

Bilgisayarda kasa defteri tutmak isteyenler, genellikle Excel’i tercih eder. Günlük olarak gelir ve giderlerin Excel’e girişi yapılabilir ve istenilen günün tarihi girilerek geçmişe yönelik kayıtlara ulaşılabilir. Kasa defterindeki gelirler sayfasında tarih, açıklama, nakit veya kredi kartından yapılan işlemle beraber tutar eklenerek defter tutulur. Giderler sayfasında da yine tarih, açıklama, nakit veya kredi kartından yapılan harcamalarla birlikte tutarların girişi yapılır.

Girişler yapıldıktan sonra o gününün tarihini girdiğinizde gelir ve giderlerin yanı sıra toplam bakiye de karşınıza çıkar. Gelir ve giderler sisteme girildiğinde çıkan bakiye ve tutarlar otomatik olarak hesaplanır. Excel dışında bilgisayarda kullanılacak kasa defteri programları da daha benzer şekilde ancak profesyonel yazılımlar ile yönetilir. Hepsinde temel amaç; gelir ve giderlerinizi sistemde saklayıp kolayca takibini yapabilmenizdir.

Kasa Defteri Tutmanın Avantajları Nelerdir?

  • Kasa defteri ile anlık olarak takip yapılabilir.
  • Programlar sayesinde birden çok kasa oluşturabilir ve takip edilebilir.
  • Oluşturulan kasalar arasında transfer yapma konusunda kolaylık sağlar.
  • Günlük gelir ve giderlere anlık olarak bakılabilir.
  • Rapor yazılabilir, bu sayede kontrol etmek kolaylaşır.
  • İş yükünün azalmasına yardımcı olur.
  • Geçmiş tarihli raporlara, ödemelere, gelir ve giderlere rahatlıkla dönüş yapılabilir.
  • İnceleme, programlar sayesinde daha pratik hale gelir.
  • Zamandan tasarruf edilir.
  • Şirket içi yapılan harcamalar ayrı olarak takip edilebilir.
  • Bazı giderler sabitlenebilir ve otomatik olarak eklenebilir.

Siz de kasa defteri tutmak ve daha bir çok muhasebe işlemlerinizi gerçekleştirmek için ön muhasebe programı Logo İşbaşı’ndan yardım alabilir, ister webden ister cepten işinizi kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez