Stok Takip Programı Nedir?

2024-03-12T11:05:23

Stok takibi, tüm işletmeler için sürdürülebilir başarı açısından önemli kalemlerden biridir. Sahip olunan verilerin hem geçmişe hem de geleceğe yönelik şekilde değerlendirilmesi anlamına da gelen stok takibinin, büyüme ve işletme düzeni açısından mutlaka dikkate alınması ve titizlikle takip edilmesi gereklidir.

Stok nedir?

Envanter olarak da tanımlanabilen stok, bir işletmenin gelecekte satmak ya da kullanmak amacıyla elinde bulunan mamul, yarı mamul, hammadde gibi varlıklarıdır. Başka bir anlatımla, gelecek zamanlarda ihtiyaç duyulması halinde gereksinimleri karşılamak amacıyla depolanan ürün veya fizikî mallardır.

Stok Türleri Nelerdir?

Bir işletme için gerekli olan çeşitli varlıkların hepsine stok denilebilir. Bu kapsamda en çok kullanılan stok (envanter) çeşitleri şunlardır:

  • Satın alınan parçalar
  • Hammadde niteliğindeki ürünler
  • Montaj için bekleyen bileşenler
  • İşlenmiş mamul veya parçalar
  • Yarı işlenmiş parçalar
  • Doğrudan ürünle olmayan tamamlayıcı mallar, aletler, malzemeler
  • Dağıtım stoğuna dahil ürünler
  • Bakım, onarım ve servis parçalarının stokları

Stok Takibi Nedir?

Stok takibi, alım satım yapan işletmelerin ellerinde bulunan ürünlerin nihaî durumlarının periyodik şekilde takip edilmesi işlemidir. İşletmeler, güncel stok takibini başarılı şekilde yapabilirse, satışa sundukları ya da üretim esnasında kullandıkları ürünlerin hangi miktarda kaldığını görebilecek ve bu bilgiler ışığında yeni siparişler oluşturabileceklerdir.

Son dönemde ülke piyasasındaki dalgalanmalar neticesinde maliyetlerin sürekli değişime uğraması ve yeni ürün fiyatlarının istikrarsız biçimde dalgalanması, tüm işletmeler için stok takibini neredeyse zorunlu kılmıştır. Bu bağlamda stok takip işlemlerini başarılı ve düzenli şekilde gerçekleştirenler doğru zamanda doğru ürün satın alma kabiliyeti gösterebilir. Böylece firmanın daha fazla kâr etmesi sağlanır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

Stok Takibi Nasıl Yapılır?

Günümüzde artan teknoloji ile birlikte dijital çağda yaşıyor olmak pek çok avantajı da beraberinde getirmiştir. Önceden saatler süren ve manuel şekilde yapılması gereken birçok işlem, artık saniyeler içinde profesyonel yazılımlarla yapılabilir. Aynı şekilde stok takibi yapabilmenin en kolay yolu da stok takip programı kullanmaktan geçer. Kendine özgü stok takip programı algoritması bulunan bu tür yazılımlar etkili ve doğru bir stok takibi için en önemli yardımcılardır.

Gelişmiş bir ticaret ağına sahip olan işletmeler için günlük ürün sayımı yapmak ve stok defterlerine kaydetmek oldukça zaman alıcı bir işlemdir. Önceki yıllarda stok takip excel yardımıyla ya da web tabanlı stok takip programı üzerinden yapılmasına rağmen, ön muhasebe elemanlarının çok zamanını alması ve ürün seçkisi fazla olan firmalar için yetersiz kalması nedeniyle artık kullanılmamakta. Bunun yerine çok daha akılcı çözümler sunan özel ve bağımsız yazılımlar tercih edilmektedir.

Profesyonel stok takip yazılımı çeşitleri, aynı zamanda depo stok programı olarak da kullanıldığından ürünlerin satın alma sürecinden itibaren, üretim, satış, dağıtım süreci, etiketleme gibi birçok iş sürecinin tümünün takibi sağlar. Bunun dışında stok programı içerisine entegre edilebilecek özel başka yazılımlar sayesinde de fatura takibi, gelir-gider takibi, hesap takibi, raporlama, online tahsilat, e fatura ve e arşiv gibi pek çok bilgiye periyodik şekilde depolanabilir. Bazı web tabanlı ücretsiz stok takip programı türleri kullanılsa da, sınırlı işleme izin vermesi nedeniyle işletme için kısıtlı kalabilir. Bu nedenle sürdürülebilir başarı ivmesi kazanılması ve kesintisiz devam ettirilmesi için mutlaka profesyonel bir yazılımla hatasız şekilde çalışılması gerekir.

Stok Takibi Neden Önemlidir?

Stok takibi yapmanın temel nedenlerinden biri, bazı dönemlerde ortaya çıkan talep artışlarını önceden analiz edebilmek ve bu tür taleplere karşı hazırlıklı olmaktır. Bu aşamada stoklu ürünler için talep geldiğinde, stok yetersizliği yaşanmadan ve hazırlıksız yakalanmadan piyasaya direkt arz yapılabilir.

Stok takibi yapmanın diğer bir önemli sonucu da tedarik maliyetlerini azaltmaktır. Hem adet başına maliyet hem de lojistik olarak maliyet azaltılabileceğinden, daimi talep alan ürünler yüksek miktarsa alınabilecek ve depolanarak stokta tutulabilecektir. Bunların dışında fiyat dalgalanmalarından etkilenmemek ya da asgari etkilenmek için stok kontrol programı kullanılarak stok stratejileri üretilmelidir. Özellikle hammadde konusunda bu önlemi almak büyük oranda kâr etmenizi sağlar.

Son olarak ticari faaliyetlerin her aşamasında ürün sayısı arttıkça, birim ürün başına fiyat düşer. İşletmeler maliyet düşürmek ve daha fazla kâr edebilmek adına fazla ürün alıp stoklamak isteyebilir. Benzer şekilde stok yapılan ürünlere ait fiyatlar çeşitli sebeplere bağlı olarak yükselirse, bu tür durumlardan etkilenmemek adına da stok yapılmak istenebilir.

Stok Takip Programı Neden Kullanılmalıdır?

Stok yani envanter takip programı kullanmanın avantajları şu şekilde özetlenebilir:

  • Maliyet muhasebesi yapmak kolaylaşır.
  • Malzeme ve ürün kayıpları en aza indirilebilir.
  • Üretim sürecinin daimi ve düzenli olması sağlanır. Böylece ürün veya hammadde eksikliği sebebiyle üretim süreci aksamaz.
  • Periyodik olarak gereksinimler öngörülebilir. Bu da finansal yönetim bölümüne etkinlik kazandırır.
  • Üretim süreçleri en gerçekçi halini kazanır ve yönetilmesi daha kolay olur.
  • Tedarik ve satış aşamaları daha düzenli hale geleceği için maliyet de düşer.

Bulut Tabanlı Stok Takip Programının Avantajları

Bulut tabanlı stok takip programı, hiçbir kuruluma gerek kalmadan online sistemde veri depolayan ve bunların takibini yapabilen sistemdir. Envantere ait tüm detaylarınız sanal ortamda depolanır ve internete bağlı olduğunuz sürece her yerden bu verilerinize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Logo Yazılım’ın geliştirdiği web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile internet erişimi olan her yerden stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. İster cep telefonunuzdan isterseniz bilgisayarınızdan siz nerede olrsanız olun Logo İşbaşı yanınızda!

Bulut tabanlı stok takip programının avantajları şu şekilde özetlenebilir:

  • Bulut tabanlı sistemler, masa üstü uygulamalara göre çok daha güvenlidir. Stok durumunuzun yanı sıra tekliflerinizi, faturalarınızı, siparişlerinizi ve muhasebenizi güvenle takip edebilirsiniz.
  • Teklif, sipariş, fatura gibi süreçlerinizi otomatik hale getirebilir, zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Verilerinize ulaşmak ya da çalışmak için ofisinize gitmenize gerek yoktur. İnternet bağlantısı bulunan tüm cihazlardan stok takibi ve yönetimi yapabilirsiniz.
  • Bulut programınıza çalışanlarınızı, ortaklarınızı veya mali müşavirinizi ekleyebilir, dilediğiniz kişilerle senkronize şekilde çalışabilirsiniz.
  • Stoklarınıza ait bilgiler düzenli şekilde depolandığı ve korunduğu için bilgisayarınızın kaybolması, çalınması ya da çökmesi durumlarında dahi verileriniz kaybolmaz. Dilediğiniz zaman stoklarınızı farklı bir akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar yardımıyla görüntüleyebilirsiniz.
  • İstediğiniz ürün için kritik stok seviyesi belirleyebilir, ürün miktarı belirlediğiniz seviyenin altına düştüğünde ya da çıktığında stok durumunu görüntüleyebilirsiniz.
  • İşletmenizin stok sirkülasyonunu anlık şekilde takip edebilir, dilediğiniz an stok raporlarını hızlı ve kolay şekilde oluşturabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez