İnternet Üzerinden Şirket Nasıl Kurulur?

2022-12-12T20:57:27

İnternet Üzerinden Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketleri anonim ya da limited şirketlerden ölçek olarak daha küçük olan bireysel şirketlerdir. Yeni girişimciler tarafından yaygın olarak tercih edilirler. Şahıs şirketlerinin yönetilmesi kolaydır, hızlı bir şekilde açılıp kapanabilirler. Bu şirket türlerinde tek bir kurucu olabileceği gibi birden fazla sayıda ortaklar da bulunabilir. Düşük iş hacmine sahip girişimciler tarafından tercih edilmelidir. Günümüzde her türlü işlemin internet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi sayesinde şahıs şirketi kurma işlemleri de online sistemler üzerinden yapılabilir.

İnternet Üzerinden Şahıs Şirketi Kurmak Kolay Mı?

İnternet üzerinden şahıs şirketi kurmak karmaşık ve meşakkatli gibi görünse de aslında son derece basit bir işlemdir. Tek yapılması gereken gerekli belgeleri temin ettikten sonra bir mali müşavir ile anlaşmaktır. Mali müşavir işlemleri yürütebilmek için noterden alınmış vekaletname belgesine ihtiyaç duyar. İnternet üzerinden online şahıs şirketi kurma işlemleri 1-2 gün içerisinde halledilebilir. Açılması ardından şahıs şirketleri, vergi dairesi tarafından yoklamaya tabi tutulur. Yoklamada herhangi bir pürüz çıkmadığı takdirde şahıs şirketine ait bir vergi levhası oluşturulur. İnternet üzerinden şahıs şirketi kurmadan önce temin edilmesi gereken belgeler şu şekildedir:

  • Şahıs şirketi başvuru formu. Bu belge vergi dairesinden ya da internet üzerinden kolayca temin edilebilir. bu formdaki belirtilen alanlara istenilen bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmelidir.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • İlgili kişinin çalışıyor olduğu işyerinin kira sözleşmesi. Eğer işyeri kişinin kendisine aitse işyerinin tapusu.
  • 2 Adet ikametgah belgesi. Bu belge e-Devlet üzerinden hızlı ve ücretsiz bir şekilde alınabilir.
  • İmza beyannamesi. Bu belge için de herhangi bir notere müracaat edilmesi gereklidir.
  • Şirket sahibinin 2 adet vesikalık fotoğrafı.
  • Muhasebeci vekaleti (eğer şahıs şirketi başvuru sürecini muhasebeci yürütecekse).
  • Mali müşavir vekaleti (eğer şahıs şirketi başvuru sürecini mali müşavir yürütecekse).
  • Araç alış senedi (varsa)

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Şahıs Şirketi Kurma Adımları

İnternet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için öncelikle kişi kimlik bilgilerini kullanarak interaktif vergi dairesine kayıt olmalıdır. Sonrasında e-Devlet bilgileriyle sisteme giriş yapmalıdır. Sonrasında;

  • İnteraktif Vergi Dairesi’nde ‘İşlemler/Sicil Bildirimleri/İşe Başlama Bildirimi’ butonları sırasıyla tıklanır.
  • Ekranda beliren alana istenilen bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde girilir.
  • Sonrasında ekranda beliren, kurulacak şirket hakkındaki bazı sorulara cevap verilir.
  • Bu adımdan sonraki bölümde ise vergilendirme usulü seçilmelidir. Bu adımda bir muhasebeciden ya da mali müşavirden yardım alınabilir. Vergilendirme usulü seçildikten sonra ‘İleri’ butonuna tıklanır.
  • Ekranda beliren adımda işe başlama tarihi seçilir. İşe başlama tarihinin bir aydan daha fazla olmaması gerekir. İşe başlama bildirimi işe başlama tarihinden en fazla 10 gün sonra yapılmalıdır.
  • Sonraki sayfada gerekli alanlara iletişim bilgileri eklenir.
  • Sonrasında İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hangi tarihte yoklama için gelineceğini belirten bir mesaj ya da e-mail belirir. Bu mesaj ya da e-mail’in kişiye ulaşması 2-3 gün sürebilir.

Bu adımlar takip edildikten sonra, İnteraktif Vergi Dairesi tarafından yoklama için gelinir. Yoklama sırasında kişinin kendisinin de bulunması gerekir. Yoklama sonrasında bir form doldurulur ve imzalanır. Bu adımdan sonra şahıs şirketi kurma işlemi tamamlanmış olur.

Şahıs şirketinizi kurdunuz, alış ve satışa başladınız ve gelir gideriniz de oluştu. İşletmenizi iyi yönetebilmenin ana kuralı gelir gider takibini ve cari hesap takibini etkin bir şekilde gerçekleştirebilmekten geçiyor. Logo Yazılım’ın web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile ister cep telefonunuzdan isterseniz de bilgisayarınızdan kolay fatura kesin ve gelir-giderinizi takip edin. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği muhasebe programı Logo İşbaşı’nı Ücretsiz deneyebilirsiniz. 

Şirket Kurma Maliyetleri

Şahıs şirketi kurma maliyetleri yıllara göre farklılık gösterebilir. Ortalama olarak şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir:

  • Noterden alınacak olan imza beyannamesi: 100 TL
  • Şirket kuruluş servis ücreti: 250 TL
  • Vergi dairesi ile yapılan sözleşmenin damga vergileri: 52 TL
  • Muhasebeci vekalet bedeli: 148 TL

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketleri E-Fatura Kullanabilir Mi?

e-Fatura Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez