E-Fatura Cumartesi Kesilir Mi?

2022-04-15T15:48:07

Ülkemizde yürürlükte bulunan Vergi Usul Kanuna göre, e- faturanın satış yapılmasını takip eden ilk 7 gün içinde düzenlenerek, kesilmesi gereklidir. Bu bilginin ışığında ürünün teslimatı hafta sonu dahil olmak üzere hangi gün yapıldı ise, onu takip eden ilk 7 gün içinde yapılmalıdır. Bahse konu 7 günlük süre Cumartesi gününe de denk gelse, e-fatura düzenlenerek kesilebilir.  

E- Fatura Nedir?

E-fatura nedir sorusuna verilebilecek en genel cevap, elektronik ortamda hazırlanan faturadır şeklinde olabilir. E-fatura uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı kararı ile uygulanmaya başlamıştır. E Fatura uygulamasının yürürlüğe girme tarihi 5 Mart 2010’dur. E-Fatura geleneksel, kağıda basılan fiziki fatura ile aynı özelliklerde, geçerlilikte ve kapsamdadır.

E-fatura ile geleneksel anlamda düzenlenen ve fiziki olarak kağıda basılmış faturaların sadece teslimat şekilleri farklıdır. Kağıda basılı faturalar posta yolu ile yollanırken, e- fatura teslimatı yalnızca elektronik ortamda yapılabilir.

E-Faturada 7 Günlük Süre Nasıl Hesaplanır?

Vergi Usul Kanununda süre hesaplamasının nasıl yapılacağı açıkça tarif edilmiştir. Vergi Usul Kanunu 18. Maddesi uyarınca 7 günlük süre hesaplaması yapılırken sürenin başlangıcına denk gelen ilk gün hesaba katılmaz. Daha sonraki gün dahil olmak üzere, ilk günü takip eden 7 gün e-fatura kesimi için uygundur. Son gün mesai saati bitiminde süre bitmiş kabul edilir. Bu süre geçirildikten sonra e-fatura kesilmesi halinde kesilen fatura geçersiz sayılır.

Satışı Kabule Bağlı Mallarda E-Fatura Kesimi

Herhangi bir yazlı sözleşmeye uygun olarak kabule bağlı satışı yapılan ürünlerin faturaları düzenlenirken Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 173 seri numaralı madde göz önünde tutulur. Bu maddeye göre satışı kabule bağlı ürünler için fatura kesiminde geçerli 7 günlük sürenin başlangıç tarihi, kabul tarihidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Eczanelerin Kamu Kuruluşlarına Yaptıkları Satışlarda E-Fatura Kesimi

Eczaneler kamu kuruluşlarına satış yapmaları halinde en geç teslimatın yapıldığı ayın sonunda bütün çalışanları kapsayan bir tek fatura kesebilirler.

Bu kural satış yapan eczane ile anlaşma yaptıkları kamu kuruluşları arasında geçerlidir. Eczane ile bahse konu kamu kurumu arasında sözleşme yoksa bu kural uygulanmaz.

İşyeri Teslimatında E-Fatura Kesimi

Bütün bunların yanı sıra işyerindeki teslimatlar için 7 günlük süre geçersizdir. Fatura teslimat sırasında düzenlenerek kesilmelidir.

Teslimatı Kısım Kısım Yapılan Ürünlerde E-Fatura Kesimi

Teslimatı parça parça yapılan mallar için e-fatura kesilebilecek tarih, malların tamamının  teslimatından ya da montajından sonraki ilk 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu tip durumlarda usulsüzlük cezası alınmaması için montaj tarihinin net olarak bildirilmesi önemlidir.

Geriye Dönük E- Fatura Nasıl Kesilir?

Bir önceki bölümde  anlatıldığı gibi fatura kesim tarihi için geçerli sayılan süre 7 gündür. Geriye dönük fatura kesme işlemi ancak bahse konu 7 gün kuralına uyuluyorsa, yapılabilir. Bu sırada dikkat edilmesi gereken önemli nokta şudur:

  • Faturanın düzenleneceği tarih ile cari tarih arasında kalan zaman diliminde,  bir başka fatura kesilmemiş olmalıdır.

Hafta Sonu E–Fatura Kesilir Mi?

Yürürlükte bulunan resmi vergi mevzuatında cumartesi, pazar ve diğer resmi tatil günlerinde fatura kesilmesine aykırı hiçbir hüküm yoktur. Hafta sonu e-fatura kesilebilir. Bu kuralın istisnası resmi kurumlar olup, resmi kurumlara hafta sonu ve resmi tatiller itibariyle fatura kesilemez.

E-Fatura ve e Arşiv fatura hakkında tüm detaylı bilgiye online ön muhasebe programı Logo İşbaşı blog içeriklerinden ulaşabilir, yanıtı merak ettiğiniz diğer soru ve sorunlarınız için dilediğiniz anda bize ulaşabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E-Fatura Nasıl Kesilir?

Faturada Hangi Bilgiler Yer Almalı?

E-Faturaya Zorunlu Geçiş Şartları Nelerdir? 2022

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez