Borç-Alacak Takip Programları Nelerdir?

2024-03-13T11:25:41

Borç alacak takip programları, Excel üzerinden yürütülen geleneksel işlemlerin daha gelişmiş halidir. Müşteri hesabı, cari hesap, stok durumu, fatura-irsaliye, vadeli satış, personel hesabı gibi birçok ön muhasebe işleminin olduğu adımlar, gelişmiş programlar sayesinde tek bir ortamdan yürütülebilir.

Borç Alacak Takibi Nedir?

İşletmeler, cari hesaplarını kontrol altında tutarak hem kendilerini hem müşterilerini güvenceye alırlar. Borç alacak takibi, alıcı ve satıcı arasındaki her türlü ilişkinin belgelendirilmesidir. Satıcı ve müşteri arasında para, mal veya hizmet ilişkisi doğar. Bu ilişkiler kayıt altına alınarak, güncel olarak takip edilir.

Borç alacak takibi sayesinde işletmenin mali iniş çıkışları kontrol
edilebilir, gerekirse müdahale etmek kolaylaşır. Borç alacak takibini bazı
programlarla sağlamak mümkündür. Müşteri ve tedarikçilere yollanacak rapor ise Excel olarak seçilebilir.

 

Borç Alacak Takibi Nasıl Yapılır?

Borç alacak takibi, cari hesap incelemeleriyle yapılır. Şirkete gelecek veya şirketten çıkacak ödemeler, tahsilatlar, çek veya senet gibi işlemler takip edilir. Takip işlemleri geleneksel yöntemlerle yapılabildiği gibi borç alacak takip programları da kullanılabilir. Güncel gelir ve giderler ile beraber, geçmiş dönem belgelerine bakılarak işletmeler durumlarını kontrol eder.

Genellikle borç alacak takibi için defter veya Excel kullananlar, raporları bölümlere ayırarak işlemleri yürütür. Müşterilerden alacaklar, satıcılara olan borçlar ve kurumlara olan vergi borcu gibi durumlar borç alacak takibinde ayrı olarak tutulur. Online borç alacak takibi yapanlarda her şey hazır olduğu için bölümlere ayırma durumu yoktur.

Borç Alacak Takip Programı Nedir?

Borç alacak takip programı, müşteri ve işletme arasındaki ilişkilerin online olarak kayıt altına alınmasını sağlar. Aynı zamanda sadece müşteriler değil tedarikçilerle olan ilişkiler de borç alacak takip programlarında kolayca takip edilebilir. Günü gelen işlemlerin, istenilen her yerden online olarak yapılabilmesi programın en büyük özelliğidir.

İnsan hatalarının en aza indirilmesini sağlayan programlar, maliyetleri düşürerek iş yükünün azalmasına olanak tanır. Muhasebe programı ile desteklenen borç alacak programında, birçok işlem eş zamanlı olarak yapılabilir. Banka veya hesap bilgileri kontrol edilirken bir yandan otomatik olarak düzenlenen işlemler gerçekleşebilir. Zamanında yapılan ödemeler, firma kalitesinin artmasına ve firmanın güven aşılamasında büyük rol oynar.

Borç alacak takip programlarında özellikle mobil uyumlu yazılımlar tercih edilmelidir. Böylece nerede olursanız olun, mobil cihazlardan programa erişim sağlayabilirsiniz. Borç alacak takip programının stok takibi özelliği sayesinde stoklar anlık olarak incelenebilir.

Alış veya satış işlemlerinden sonra sistemde stoklar otomatik olarak güncellenir. Stok hareketlerinin maliyetini görüntüleyerek, borç alacak takip programı sayesinde birçok işi bir arada yapabilirsiniz. Stok dökümlerini ise yine Excel formatında talep edebilir, istediğiniz e-mail adresine gönderimini sağlayabilirsiniz.

Borç Alacak Takip Programları İle Neler Yapılabilir?

Çoğu bulut tabanlı olan borç alacak takip programlarında, anlık olarak takip yapacak personel istediği yerden programa giriş yapabilir. İstenilen adette cari hesap ekleyebilir, cari hesap işlemlerinden hesapları kontrol edebilir. Borç alacak işlemlerinin bulunduğu menüler, genellikle müşteri ve tedarikçilerle olan ilişkilerinizi gösterir.

Veriler sürekli kayıt altına alındığından, borç alacak işlemlerinde istediğiniz tarihte bir belgeye ulaşabilirsiniz. Yazıcı çıktıları borç alacak takip programı sayesinde tasarlanabilir. Şirket nezdinde bilgiler içeren tasarım kolay bir şekilde yapılır. Programların bir diğer özelliği ise çalışan işlemlerinin kontrolüdür. Örneğin, maaş bilgileri ve maaş kontrolü için takip programından destek alınabilir.

Bazı takip programlarının gelişmiş özellikleri sayesinde senet düzenlenir. Ajanda ve hatırlatma modülleri sayesinde istenilen her şey vaktinde tamamlanır. Gecikme ve aksama durumları yaşanmaz, böylelikle profesyonel görünüm kazanmak kolaylaşır. Müşteri ve tedarikçileri belli bir kategoride sınıflandırmak isteyebilirsiniz.

Takip programlarında özel kategoriler oluşturarak, müşteri ve tedarikçiler belirlenen kategoriye uygun şekilde listelenebilir. Finansal durum, borç alacak takip programlarında görsel olarak da izlenebilir. Görsel analizler, iniş çıkışların hangi tarih aralıklarında gerçekleştiğini net olarak gösterir.

Tüm borç alacak durumunuzu tek bir program üzerinden yürütmek istemez misiniz? Kullanımı ve takibi kolay Logo İşbaşı ön muhasebe programı ile saniyeler içinde e fatura ve e arşiv faturanızı kesini gönderin ve tüm verilerinizi görüntülemenin ve işlem yapmanın ayrıcalığını yaşayın.

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez