Borç-Alacak Takibi Nasıl Yapılır?

2024-03-13T13:45:47

Borç alacak takibi yapılırken programlardan yararlanılabileceği gibi hukuk bürosuyla anlaşma yoluna da gidilebilir. Borç alacak takibini kendi yapmak isteyenler, bunun özenli ve dikkatli bir biçimde gerçekleşmesi için genellikle muhasebe destek programlarına ihtiyaç duyar.

Borç Alacak Takibi Nedir?

Borç alacak takibi, diğer adıyla cari hesap takibi olarak bilinir. Şirketler için mali açıdan önemli olan borç alacak takibi, müşteri ve tedarikçiler arasında yaşanan her türlü işlemin takibinin yapılması olarak tanımlanır. Düzenli olarak ticari ilişki içinde bulunan herkes, borç alacak takibi yaparak tahsilat ve ödemeleri izler. Takip edilmeyen mali işlemler sonucunda hem müşteri hem işletme tarafı zarar görebilir.

Borç alacak takibini işletme sahibi veya bu konuda yetkilendirilmiş kişiler yapar. Unutulmamalıdır ki cari hesaplardaki hareketler geçmişi gösterir, borç alacak takibinin doğru yapılması için güncel bilgilere de ihtiyaç vardır. Hem geçmiş hem güncel borç alacak bilgisi incelenerek, cari hesaplarda detaylı bir kontrol yapılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Borç Alacak Takip Programı 

Borç alacak takibinin hızlı ve pratik bir şekilde yapılabilmesi için bazı programlar bulunur. Bu programlar sayesinde muhasebe işlemlerinde hızlanma kazanılır, yaşanabilecek aksaklıklar minimuma indirilir. Alacak ve borçlu sadece para ilişkisi değil hizmet ve mal ilişkisi de yürütebilir.

Hizmet ve mal ilişkileri de cari hesapta toplandığı için borç alacak takip programı kullanılır. Program üzerinden güncel bilgilere ulaşılabilir ve zamandan da tasarruf edilir. Kasa, banka, tahsilat, ödeme, gider ve çalışan takibi borç alacak takip programı sayesinde tek bir ortamdan gerçekleşebilir.

Borç alacak takip programı genellikle eğitim gerektirmez ve kurulum gerektirmeden direkt olarak çalışır. Borç alacak işlemleri, cari hesap listesi, toplam borç alacak listesi ve ajanda kısmı takip programlarının bel kemiğidir. Yeni cari hesap ekleyerek, işlemleri genişletme şansınız vardır. Başka firmalara olan vadeler için otomatik olarak hatırlatma kurularak aksaklık önlenebilir.  

Borç Alacak Takip Programı İle Neler Yapılabilir?

Borç alacak takip programları muhasebe programına entegre çalıştığından yapılabilecek oldukça geniş kapsamlıdır. Müşteriye satış yapıldığında, satış işlemi kaydedilir ve müşteri hesabına borç yansır. Tahsilat işlemlerinin kaydı yapıldığında, hesaba alacak şeklinde yansıma olur. Borç tutarından düşen alacakların takibi, programlar sayesinde kolaylaşır. Ödeme günü gelen işlemler ise raporlanır.

Ayrıca Word veya Excel olarak raporlar talep edilir. Borç alacak takip
programı ile yazıcıdan çıktı olarak belgeler alınıp kullanılabilir. Takip programında yazıcı çıktıları üzerinde tasarım yapabilme özelliği bulunur. Çıktı olarak alınmak istenmeyen belgeler, e-posta yoluyla istenilen          kişiye ve adrese gönderilebilir.

Programlardaki satıcı bilgilerinizi tek seferlik girerek, kolay bir şekilde
sonraki işlemlerde pratiklik kazanabilirsiniz. Takip programı aynı zamanda
filtreleme seçeneklerini kullanabilmeye olanak tanır. Arşivleme yapılabildiği
için cari hesaplara ulaşım kolaydır ve istenilen tarih üzerinden işlemler
kontrol edilir.

Barkod kodu üzerinden stok takibi yapmak, borç alacak takip programlarının sevilen özellikleri arasındadır. Çek ve senet takibi ise program sayesinde mümkündür ve önemli belgelerin gününün kaçırılmasını önler. Borç alacak takip programlarında detaylı inceleme raporu çıkartabilirsiniz. Bu da şirketin ne durumda olduğunu, belli bir zaman aralığında cari hesaplarda ne gibi değişiklikler yaşandığını belirtir.

Borç Alacak Takip Programı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Borç alacak takip programının birçok avantajı bulunur. Takip programlarının sunduğu imkanlardan yararlanarak pratiklik kazanılabilir. Takip programlarının sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;

    • Müşteri ilişkilerinde borç alacak takibi daha kolay ve hızlı şekilde yapılır.

    • Tahsilatlarda aksama yaşanmaz.

    • Fatura, tahsilat ve ödeme gibi önemli adımların daha sonradan takibi yapılabilir.

    • Belirlenen tarihler üzerinden otomatik kayıt yapılabilir.

    • Online olarak istenilen her yerden erişim sağlanır, yalnızca İnternet olması yeterlidir.

    • Şirket üzerindeki iş yükü azalır.

    • Güvenilir bir sistemdir.

    • Günlük olarak veri yedekleme yapıldığı için arşivleme konusunda avantaj yaratır.

    • Mali açıdan tasarruf sağlar.

    • Ön muhasebe işlemleri yapılabilir. Muhasebe işlemleri bir arada yürütülebilir, bu da ekstra harcanacak eforu ortadan kaldırır.

Borç alacak takip işlemlerinizi çok daha kolay ve kısa yoldan takip etmeye ne dersiniz? İster cep telefonunuzdan isterseniz de webden takip edebileceğiniz ön muhasebenizi Logo İşbaşı ile internet bağlantınızın olduğu her yerden yönetebilir e fatura ve e arşiv fatura işlemlerinizi kolaylıkla yönetebilirsiniz.

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez