Şirket Vergi Borcu Sorgulama

2024-03-12T13:09:11

Vergiler devlet tarafından vatandaşlardan, işletmelerden ve şirketlerden alınan ödemelere verilen isimdir.  Yasal olarak ödenmesi zorunlu olan vergilerin temel amacı kamu hizmetlerini daha tutarlı ve kullanışlı bir şekilde sunabilmektir. Vergileri ödememek kişilerin çeşitli yasal yaptırımlara maruz kalmasına yol açabilir. Aynı zamanda ölçeği fark etmeksizin şirket gibi oluşumlar da vergi ödemelerini zamanında tamamlamalıdır. Her bir vatandaşın ve şirketin ödeyeceği vergi oranı elde ettiği kazanca göre belirlenir. Şirketler belirli vergi dönemlerinde ödemek zorunda oldukları vergileri mutlaka ödemeli ve yasal yaptırımlardan kaçınmalıdır. Zira şirketler için yürürlüğe konulan yasal yaptırımlar oluşumun finansal dengesini büyük oranda sarsacak cinsten olabilir. Şirket vergi borcu sorgulama işlemi ile şirketler ne kadar vergi borcu olduklarını kolay bir şekilde görebilir ve kısa süre içerisinde ödeyebilir.

Profesyonel muhasebe programı denince akla on binlerce kişinin tercih ettiği Logo İşbaşı akıllara gelir! Logo İşbaşı ile kolaylıkla ön muhasebenizi yönetir göndereceğiniz e-fatura ve e-arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Şirket Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Şirket vergi borcu sorgulama nasıl yapılır konusu yaygın olarak merak edilir. Şirketlerin vergi borçlarını sorgulayabilmek için herhangi bir vergi dairesi şubesine gitmelerine gerek kalmaz. Bunun yerine online bir şekilde web siteleri üzerinden kısa süre içerisinde vergi borçlarını detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Şirket vergi borcu sorgulama işlemi için e-Devlet ya da İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi tercih edilebilir. e-Devlet platformu üzerinden vergi borçlarını sorgulamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk etapta e-Devlet platformuna giriş yapmanız gerekir. Giriş yapabilmek için e-Devlet resmi web sitesini kullanabilirsiniz. Bu web sitesine turkiye.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda e-Devlet akıllı cep telefonu uygulamasını da şirket vergi borcu sorgulama için tercih edebilirsiniz.
  • Giriş yapabilmek için kimlik bilgilerinizi kullanabilirsiniz. T.C: kimlik numarası ve e-Devlet şifresi sisteme giriş yapabilmek için yeterlidir. e-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınabilir, unutulması durumunda sistem üzerinden online bir şekilde yenilenebilir. Aynı zamanda mobil bankacılık, e-İmza gibi farklı doğrulama yöntemleriyle de sisteme giriş yapabilirsiniz. Şirketler kendi vergi borçlarını sorgulayabilmek için tüzel kişiye ait bilgileri kullanarak giriş yapabilir. Şirketler elektronik imza veya mobil imza ile de giriş yapabilir.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne ‘vergi borcu sorgulama’ yazın ve aratın.
  • Çıkan hizmetler arasından ‘Vergi Borcu Sorgulama’ seçeneğine tıklayın.
  • Açılan ekranda vergi borçlarınızı detaylı bir şekilde sorgulayabilirsiniz.

Bu ekrandan vergi borçlarınızın ne zaman oluştuğunu, hangi durumdan kaynaklandığını öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda hangi tarihe kadar ödenmesi gerektiği gibi kritik bilgiler edinebilirsiniz. Bu sistem üzerinden şirket vergi borcu ödeme işlemi de yapılabilir.

Şirketlerin vergi borçlarını sorgulayabilmek için tercih edebileceği bir diğer sistem İnteraktif Vergi Dairesi platformudur. Devlet destekli olan, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan bu sistem vergilere dair birçok işlemin şubelere gitmeye gerek kalmadan online bir şekilde yapılabilmesini mümkün kılar. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden şirket vergi borcu sorgulama işlemi için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapabilmek için ivd.gib.gov.tr adresini kullanabilirsiniz.
  • Bu adresten İnteraktif Vergi Dairesi platformuna giriş yapabilmek için T.C. kimlik numarası ve şifre bilgilerini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda şirketler vergi numarası ya da kullanıcı kodu ve şifre bilgileriyle de sisteme giriş yapabilir. Eğer bu bilgilerden bazıları sizde yoksa e-Devlet şifrenizi kullanarak da İnteraktif Vergi Dairesi platformuna giriş yapabilirsiniz. Bu platformda kaydınız yoksa ‘e-Devlet ile Kayıt Ol’ seçeneğini tıklayabilir ve kolayca kayıt olabilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sağ menüde yer alan seçenekler arasından ‘Ödeme ve Borç İşlemleri’ seçeneğine tıklayın.
  • Sonrasında açılan ekrandan şirkete dair vergi borçlarını detaylı bir şekilde görebilir, ödeme tarihlerini ya da ortaya çıkma tarihlerini detaylı bir şekilde görebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Basit Usulde Vergilendirme Nedir, Şartları Nelerdir?

E-Ticaret Yapanların Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Vergi Çarpanı Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez