Global Vergi Ne Demek?

2023-01-19T14:47:31

Günümüzde devletlerin ulusal çapta uyguladığı ve ülke sakinlerini tabi tuttuğu çok sayıda farklı vergi uygulaması bulunur. Vergi ödemeleri temel olarak devletlerin proaktif fon ihtiyacını karşılamasını mümkün kılar. Vergiler aynı zamanda denetimin eksikliği mevcudiyetinde kontrolden çıkabilecek, olumsuz etkiler doğurabilecek bazı kamu alanlarının, mallarının ve haklarının daha stabil ve verimli bir şekilde kullanılabilmesini sağlar. Hızla küreselleşmeye devam eden dünyada kamusal haklar, alanlar ve mallar hızla ulus sınırlarını aşarak uluslararası düzeyde var olmaya başlar. Bu nedenle devletler kimi alanlarda küresel vergi uygulamaları gerçekleştirerek hem fon sağlamak hem de ulus dışı çalışmaların, faaliyetlerin kontrol altına alınmasını amaçlar.

Global Vergi Nedir?

Global vergi ya da küresel vergi adından da anlaşılabileceği üzere birden fazla sayıda dünya ülkesinde uygulanan, ülke içerisinde kalmayıp bütün dünya devletlerini ilgilendiren vergiye verilen isimdir. Global vergi temel olarak bir ülkenin mal ya da faaliyet kendi sınırları içerisinde gerçekleşmese de, söz konusu etki unsuru sınır dışından gelmiş olsa da uyguladığı vergi anlamına gelir.

45.000’den fazla işletmenin e-fatura ve ön muhasebe programı tercihi Logo İşbaşı’nın avantajlarından yararlanmanın tam zamanı! Hemen siz de 14 gün boyunca ücretsiz deneyin, 1-0 öne geçin!

Global Vergi Önerileri

Günümüzde dünya çapında uygulanan birden fazla sayıda global vergi çeşidi bulunur. Global vergiler temel olarak bir ulusun vatandaşlarından farklı olarak bütün dünya vatandaşlarına ait olan bir mal ya da hakkı korumak için uygulanır. Örneğin okyanuslar ve atmosfer bütün dünya vatandaşlarına ait olan bir unsurdur. Bu nedenle ülkeler kendi sınırları içerisinde olmayan hava sahalarını, deniz yollarını kullanırken başka ülkelere vergi ödemek zorundadır. Bunun gibi global vergi uygulamaları ülkelerce kabul gören anlaşmalar ile kesinlik kazanır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Çevre Vergileri

Dünya çapında yaygın olarak uygulanan çevre vergisi aynı zamanda ‘yeşil vergi’ adıyla da bilinir. Çevre vergileri temel olarak adından da anlaşılabileceği üzere çevreyi, geniş çapta aidiyeti bulunan alanları korumak amacıyla alınır. Okyanus, atmosfer gibi alanlar bütün dünya vatandaşlarına aittir ve bu alanların sağlığı insan sağlığına, dünya içerisindeki canlı yaşamına direkt olarak etki eder. Bunun gibi alanların kullanımına dair küresel çapta ülkeler vergi öder. Aynı zamanda bu tür alanların doğal yapısına etki eden faaliyetlerin sahibi olan uluslar da çeşitli vergi uygulamalarına tabidir.

Gelir gider takibi, nakit yönetim, cari takibi, stok takibi gibi temel ön muhasebe işlemlerini kolaylıkla internet erişimi olan her yerden web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile gerçekleştirebilirsiniz!

İnternet Vergileri

Küreselleşen dünyanın en temel unsuru şüphesiz ki internettir. Günümüzde hızla devam eden küreselleşmenin başrolü konumunda olan internet dünya vatandaşlarının ulus sınırları olmaksızın iletişim kurabilmelerini, alışveriş yapabilmelerini mümkün kılar. Bu nedenle ülkeler hem bir fon elde etmek hem de ulus sınırlarını ortadan kaldıran internetin kullanımını kontrol altına almak için global internet vergisi uygulamaları gerçekleştirir.

Karbon Vergileri

Karbon vergileri ülkelerdeki karbon kullanımına endeksli olan bir global vergi çeşididir. Karbon materyali fosil yakıtların kullanımı sonrasında ortaya çıkar ve küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden biridir. Kömür, petrol gibi yakıtların kullanımı sonrası farklı miktarlarda ortaya çıkan karbon çeşitli ölçeklerde atmosfere zarar verir ve küresel ısınmaya yol açar. Bu nedenle ülkeler kullandıkları fosil yakıt oranlarına, ürettikleri karbon miktarına göre karbon vergisi öder. Karbon vergileri aynı zamanda ülkelerdeki fosil yakıtlar için bir fiyatlandırma biçimidir.

Silah Ticareti Vergileri

Günümüzde silah ticareti hiç olmadığı kadar yaygın ve büyük boyutlardadır. Silah ticaretinin dünya çapında oluşturduğu şiddet ve düzensizlik oldukça geniş çaplıdır. Bu nedenle silah ticaretinin kontrol altına alınması ve kısıtlanması için çeşitli silah ticareti vergileri uygulanır. Ülkeler gerçekleştirdikleri silah ticaretinin boyutlarına göre değişmekle birlikte farklı vergiler öder. Global silah ticareti vergisi çok üyeli anlaşmalar ile keskin sınırlar içerisinde yer alır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E-Bildirge Nedir ? Nasıl Çalışır?

Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Nasıl Alınır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez