Hangi Tür Şirket Kurmak Daha Avantajlı? Anonim mi yoksa Limited mi?

2022-04-16T22:23:31

Kendi işini kurmak her ne kadar genelde yalnız çıkılan bir yolculuk olsa da belli noktalarda güvenilir kişilerden kritik bilgiler alınması büyük önem arz ediyor.

Belki de bu süreçteki ilk önemli seçim hangi şirket türünün yapılacak işe daha uygun olduğunun seçimi;

Kendi işinizi kurma kararını vermeden önce yapmış olduğunuz hesaplamalar bu noktada çok değerli. Çünkü aslında belli meslek türleri için kesinlikle uygun diyeceğimiz belli şirket türleri yok. Yani yazılımcılar şahıs şirketi kurar, yazılım Danışmanları için limited kurulması daha uygundur veya e-ticaret için en avantajlısı anonim şirkettir gibi bir seçim aslında baştan yanlış karar verilmesine neden olacak bir öngörü.  

Her seçim bir vazgeçiş mi ?

Çünkü aslında şirket türünün seçimi, hayatımızda yaptığımız her seçim gibi, bazı isteklerimizden vazgeçme, bazı isteklerimizi daha ön planda tutma seçimi, yani aslında her şirket türünün artıları olduğu gibi eksileri de var.

Artık biraz daha detaylı bilgi vermenin zamanı geldi sanırım, herkesin bildiği üzere tek ortaklı kurulabilecek üç ayrı şirket türü var.

-Şahıs şirketi veya işletmesi

-Limited şirket

-Anonim şirket

Kuruluş Maliyetleri

İsterseniz karşılaştırmaya ilk olarak bu şirketlerin kuruluş maliyetlerinden başlayalım. Şirket kuruluşunda yapılan harcamaları kalem, kalem yazmadan sonucunda ödenecek ortalama rakamları aşağıda yazdım.

Gördüğünüz üzere; ilk bakışta şahıs şirketi maliyet avantajı ile bir adım öne geçmiş gibi gözüküyor.

Şahıs Şirketi* Limited Şirket Anonim Şirket
500,00 TL 3.000,00 TL 3.000,00 TL

*Ticaret odasına kayıt yaptırılmayacak ise

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Gelir veya Kurumlar vergisi kanunu karşısındaki durumları

Bu noktada hemen şahıs firması kurmaya karar verdiyseniz, önce bir nefes alıp bekleyin çünkü vergisel olarak şahıs şirketleri belli bir noktaya kadar avantajlı.
Kendi işinizi kurma sürecinde karar aşamasına gelene kadar mutlaka aylık ve yıllık bazda tahmini gelir ve giderlerinizi bir excel sayfasına yazmışsınızdır. Burada kritik husus gelirleri iyi ve kötü senaryo olarak tahmin etmenizin yeterli olmadığı, giderlerinizi de tam yazmanızın gerekliliği.

Sizin aklınıza gelmemiş olan hangi giderler olabilir ?

Kira giderinizi yazmışsınızdır ama kira stopajı diye bir hususu ilk aşamada bilemeyebilirsiniz. Mesela ticaret odası aidatı, aylık güncel bağkur priminin ne kadar olduğu hakkında fikriniz olmayabilir.

Bu gider kalemlerini çalışmayı planladığınız mali müşavire sorabileceğiniz gibi , daha önce sizinle aynı sektörde iş kurmuş arkadaşlarınızdan da öğrenebilirsiniz.

Gider ve gelirlerinizi aylık ve yıllık bazda yazdığınız  excelden aşağıda yer alan tabloya gerekli rakamları kopyaladığınızda yıllık bazda hangi firma türünde ne kadar vergi ödeyeceğinizi hesaplayabilirsiniz.

Örnek olarak; aylık 15.000 TL gelir, 5.000 TL gideri olan bir işletmede yıllık bazda şahıs işletmesinde 6.080,00 TL daha fazla vergi ödemektedir. Yıllık gelir arttıkça şahıs firmalarının avantajı kaybolmaktadır.
Bunun nedeni limited ve anonim şirketlerde kurumlar vergisi oranı sabit % 22 iken, gelir vergisi mükellefi olan şahıs firmalarında bu oran artan oranlıdır ve gelir tutarına göre % 35’e kadar çıkmaktadır.

Bu yazımızda kısaca şirket seçiminde ilk olarak dikkate alınacak konuları yazmaya çalıştım, bir sonraki yazımda şirketinizi kurduktan sonra  vergi ve muhasebe anlamında hangi işlemi ( fatura kesme, gider evraklarını biriktirme, tahsilat süreci, şirket adına banka hesabı açma , vergi ödeme v.b. ) nasıl, ne zaman yapacağınız ile  hususlar hakkında bilgiler vereceğim.

Mali Müşavir Evren ÖZMEN

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Anonim Şirket Nedir?Özellikleri Nelerdir?
Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?
Şirket Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez